Declarațiile de Unire semnate de 14 primării, motiv de dispută în Parlamentul RM
Propunerea acestora a fost însă respinsă, fiind susținută doar de comuniști. „Pe teritoriul Republicii Moldova au loc zilnic, sistematic acțiuni care cad sub incidența codului penal al Republicii Moldova, care încalcă Constituția Republicii Moldova, legea securității statului”, a declarat GRIGORE NOVAC, deputat PSRM.
În același timp, deputații PL, PLDM și PPE au declarat că aceste declarații de Unire reprezintă o dorință firească a cetățenilor de a fi împreună cu frații de peste Prut, iar socialiștii fac un joc dublu, întrcât mulți dintre ei dețin cetățenia română. „Noi considerăm că, consilierii au votul cetățenilor, așa cum îl avem și noi și au tot dreptul să vorbească în numele lor și să adopte orice declarație. Noi îi salutăm și îi sprijinim. Și vreți nu vreți, de unire o să muriți. Unirea o să se întâmple. Trăiască Unirea!”, a declarat MIHAI GHIMPU, președinte PL.
„Nu există un neam sănătos care nu dorește să fie împreună. Și ce vină poartă neamul românesc că prin pactul odios Ribbentrop – Molotov a fost pus hotar la Prut? Noi susținem, salutăm și suntem încântați de ceea ce fac astăzi autoritățile publice locale, care semnează Declarația de Unire cu patria-mamă România”, a precizat și MARIA CIOBANU, deputat PLDM.
„Unii deputați din fracțiunea socialiștilor sunt cu pașapoartele românești în buzunare și astfel pentru ei și familiile lor, ei Unirea au înfăptuit-o deja în practică”, a declarat EUGEN CARPOV, deputat PPEM
Democratul Marian Lupu a declarat că pentru unii, Unirea are o semnificație simbolică ce ține de trecut, nu de prezent sau viitor, iar statalitatea Republicii Moldova este o axiomă, care nu trebuie pusă în discuție. „Cu ochiul neînarmat putem vedea lupta dintre extrema stângă și extrema dreaptă, lupta dintre așa-numita Unire și așa-numiții stataliști. Poziția Partidului Democrat a fost și va fi următoarea – toată această cvasi-luptă, luptă inventată – Centenarul, Unirea și apărătorii statalității este o luptă de emoții, este o luptă virtuală”, a declarat MARIAN LUPU, președintele fracțiunii parlamentare PDM.
În semn de protest, întrucât propunerea lor nu a fost votată, socialiștii și comuniștii au părăsit plenul Parlamentului. Amintim că, până în prezent, în contextul Anului Centenarului, 14 localități din Republica Moldova au semnat Declarații de Unire cu România.