Ff

Deputații socialiști Marina Radvan și Vladimir Odnostalco au donat sute de mii de lei la PSRM, chiar dacă nu au declarat niciun venit în ultimii doi ani

Corina Bezer

La fel, Vladimir Odnostalko, azi deputat, ar fi donat formațiunii conduse de Igor Dodon 256 600 de lei, chiar dacă nu a indicat în declarația depusă la CEC niciun venit în ultimii doi ani. Acești bani i-ar fi adunat dacă avea în ultimii 3 ani un salariu lunar de 7 mii de lei și nu ar fi cheltuit din el niciun ban. Responsabilul de finanțele PSRM, Corneliu Furculiță, ne-a spus că cei doi, Radvan și Odnostalko ”au avut probabil economii pe care au decis să le ofere partidului”. 

În prezent, nimeni nu verifică dacă acestea sunt forme de ascundere a adevăraţilor finanţatori ai formaţiunilor politice sau scheme de punere în circulaţie a banilor ilegali. Faptul că rapoartele financiare ale partidelor depuse în campaniile electorale sunt mai mult o formalitate o recunosc și unii experți anticorupție. Ianina Spinei de la Transparency International Moldova spune că în prezent nu avem un mecanism eficient de verificare a transparenței fondurilor electorale. ”Noi, cei de la Transparency International Moldova, atunci când am efectuat un studiu despre sistemul de integritate am propus să fie creat un organ interministerial sau interinstituțional din care să facă parte reprezentanți ai CEC, ai Fiscului și ai instituţiilor responsabile de investigaţii, care pot reacționa foarte prompt la eventuale abateri, inclusiv când există temeri că s-a donat mai mult decât s-a câștigat. Instituțiile trebuie să lucreze împreună. Dacă apar suspiciuni de încălcare a legislației electorale, ele trebuie să fie cercetate. Nu putem spune că doar Fiscul răspunde de asta, ei trebuie să lucreze împreună, mai ales în perioada alegerilor”, spune Ianina Spinei.  

Sursa: Moldovacurata.md