Dialogul strategic Republica Moldov – SUA a fost relansat
Interlocutorii au apreciat rezultatele Dialogului Strategic în promovarea intereselor ambelor state de la inaugurarea acestuia, în martie 2014, şi până la etapa actuală.
Părţile s-au angajat să continue extinderea şi aprofundarea parteneriatului strategic dintre Republica Moldova şi Statele Unite în patru domenii cheie – democraţia şi buna guvernare, inclusiv pe dimensiunea combaterii corupţiei, independenţa energetică, dezvoltarea economică şi financiară, cooperarea în materie de securitate.
Oficialii au reafirmat importanţa reformării sectorului justiţiei în vederea consolidării democraţiei şi economiei Republicii Moldova, depunerea în continuare a eforturilor necesare pentru combaterea corupţiei prin implementarea pachetului de legi privind integritatea, adoptat în anul 2016, şi intensificarea acţiunilor de combatere a traficului de persoane. Cu referire la propunerile privind schimbarea Codului Electoral, părţile au subliniat că implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia este crucială în procesul de ajustare a legislaţiei electorale.
De asemenea, a fost evidenţiată importanţa diversificării surselor energetice pentru a garanta independenţa şi securitatea energetică a Republicii Moldova.
În contextul dezvoltării economice şi financiare, demnitarii au mai convenit asupra necesităţii îndeplinirii angajamentelor asumate cu FMI, continuarea reformelor în sectorul bancar, precum şi asigurarea deferirii justiţiei a tuturor persoanelor implicate în frauda bancară.
În materie de cooperare în domeniul securității a fost reafirmată importanța unor relații militare bilaterale puternice ca mijloc de consolidare a securității și cooperării regionale.
Ministrul de externe Andrei Galbur şi Adjunctul Secretarului de Stat Bridget Brink au subliniat, de asemenea, interesele şi valorile comune ale Statelor Unite şi Republicii Moldova care stau la temelia parteneriatului dintre cele două state: democraţia, pluralismul, toleranţa, deschiderea şi respectul pentru libertăţile fundamentale şi drepturile omului.
Urmarea a acestei întrevederi, în perioada imediat-următoare grupurile de lucru vor dezvolta şi vor lansa propuneri de proiecte şi activităţi conform priorităţilor Dialogului Strategic.
Dialogul Strategic reprezintă o platformă a Republicii Moldova şi Statelor Unite unde sunt discutate, la nivel înalt, subiectele de pe agenda comună şi perspectivele asupra relaţiei bilaterale, precum şi sunt evaluate angajamentele politice pentru ambele ţări.