După ministra Justiției, și CSM cere demisia lui Iulian Muntean, cercetat într-un dosar de corupție

Adrian Sirbu

După ce ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a cerut demisia membrului CSM, Iulian Muntean, și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îi cere acestuia să își depună demisia din funcție. Asta după ce s-a aflat că Muntean figurează într-un dosar penal deschis pe fapte de corupție, încă din 2018 – situație care nu ar fi fost raportată Comisiei de Pre-Vetting, care i-a examinat integritatea.

Consiliul Superior al Magistraturii și-a manifestat public îngrijorarea în contextul în care, deși se cunoștea de câteva luni că Iulian Muntean a fost supus verificărilor în fața Comisiei Pre-vetting, informațiile au fost făcute publice, totuși, abia acum, la o distanță de 2 săptămâni de la data numirii sale în funcția de membru al CSM pe un mandat de 6 ani. De asemenea, CSM își exprimă public îngrijorarea cu privire la situația în care Iulian Muntean ar fi furnizat informații incorecte sau incomplete cu privire la o ancheta în curs de desfășurare, inițiată încă în 2018.

„Noi, membrii CSM, declarăm că nu putem admite ca un membru al Consiliului Superior al Magistraturii să ocolească procedurile de evaluare extraordinară, care au cerințe destul de clare și riguroase. În lipsa unei justificări și a explicațiilor credibile cu privire la aceste circumstanțe, ce l-au determinat să nu comunice despre calitatea sa de învinuit în cadrul unei cauze penale, considerăm că soluția optimă pentru Iulian Muntean ar fi depunerea cererii de demisie. În condiția în care în fața întregului corp judecătoresc se impun înalte standarde etice și de conduită, nu putem admite ca integritatea acestora să fie evaluată de persoane care nu au avut un comportament sincer și onest în cadrul procedurii de evaluare extraordinară”, se mai arată în comunicatul CSM.

De menționat în acest context că demisia lui Iulian Muntean a fost cerută, pe 22 septembrie, inclusiv de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Iulian Muntean s-a arătat, la rândul său, surprins de faptul că dosarul penal în care a avut în 2018 calitatea de învinuit nu a fost închis. Muntean susține că dosarul de corupție ar fi fost „fabricat la comanda regimului Plahotniuc” înainte de alegerile parlamentare din 2019, pentru că nu ar fi vrut să adere la Partidul Democrat.

Deși Comisia Pre-Vetting susține că nu a fost informată despre faptul că membrul CSM, Iulian Muntean, este cercetat penal pentru corupție, CNA spune că reprezentanții Comisiei Pre-Vetting știau despre „calitatea de învinuit al membrului CSM, Iulian Muntean, pe cauza penală”.