Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru cere demisia membrului CSM, Iulian Muntean

Redacția Liber TV

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru cere demisia membrului CSM, Iulian Muntean. Asta după ce s-a confirmat faptul că acesta este cercetat penal pentru corupție, chiar dacă a trecut evaluarea Comisiei pre-vetting. Potrivit ministrei, dacă membrul CSM vizat nu a indicat în chestionarul Comisiei pre-vetting despre faptul că a figurat în calitate de învinuit într-un dosar penal atrage dubii serioase asupra integrității sale.

„Este binevenit faptul că urmează să aibă loc audieri parlamentare pe marginea acestui subiect, pentru a clarifica toate circumstanțele și pentru a lua măsurile corespunzătoare.

Cert este un lucru, dacă membrul CSM vizat nu a indicat în acel chestionar al Comisiei pre-vetting despre faptul că a figurat în calitate de învinuit într-un dosar penal atrage dubii serioase asupra integrității sale.

Astfel, pentru a nu discredita imaginea și eforturile depuse în reforma justiției per ansamblu, retragerea sau demisia sa se impune”, a scris ministra Justiției într-o postare pe facebook.

Amintim că Iulian Muntean, candidat la funcția de membru în CSM, care a promovat evaluarea extraordinară pe 14 august 2023 și a fost numit de Parlament în Consiliul Superior al Magistraturii pe 7 septembrie 2023, ar fi învinuit într-un dosar de corupție ce datează din anul 2018. Acesta se numără printre cei șase lectori ai Academiei de Studii Economice din R. Moldova, care ar fi estorcat mită de la studenți, în schimbul notelor.

Iulian Muntean s-a arătat, la rândul său, surprins de faptul că dosarul penal în care a avut în 2018 calitatea de învinuit nu a fost închis. Muntean susține că dosarul de corupție ar fi fost „fabricat la comanda regimului Plahotniuc” înainte de alegerile parlamentare din 2019, pentru că nu ar fi vrut să adere la Partidul Democrat.

Deși Comisia Pre-Vetting susține că nu a fost informată despre faptul că membrul CSM, Iulian Muntean, este cercetat penal pentru corupție, CNA spune că reprezentanții Comisiei Pre-Vetting știau despre „calitatea de învinuit al membrului CSM, Iulian Muntean, pe cauza penală”.