După scandalul din ultimele săptămâni, licitația spațiilor comerciale de la Aeroportul din Chișinău a fost anulată. Explicația lui Andrei Spînu

Adrian Sirbu

După scandalul din ultimele săptămâni, prin care s-a pus la îndoială corectitudinea desfășurării licitației privind spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău, aceasta a fost anulată. Anunțul a fost făcut de către Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Astăzi, la ora 15:00, a expirat termenul de depunere a ofertelor pentru participarea la licitația spațiilor comerciale din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău. Am avut mai multe discuții cu Agenția Proprietății Publice referitoare la procedura de organizare a licitației și la aplicanți. Au aplicat doar două companii: LeBridge și Lagardere, ceea ce nu asigură o concurență suficientă.

Concluziile preliminare arată că acest proces a fost sabotat, inclusiv din interior, și avem obligația să anulăm licitația și să inițiem o procedură nouă în termeni cât mai restrânși. Scopul lui Șor a fost să continue să extragă bani din spațiile aeroportului și să blocheze o licitație corectă. 

În acest sens, am agreat ca mâine, marți, Agenția Proprietății Publice să anunțe calendarul pentru organizarea unei noi licitații care să asigure participare cât mai largă a companiilor din domeniu, dar și respectarea tuturor rigorilor pentru buna organizare a procesului”, a declarat Spînu.

Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) și Agenția Proprietății Publice (APP) scot la licitație spațiile unde, în trecut, erau magazinele Duty Free.

Recent, deputatul PAS Radu Marian a declarat, la RLIVE TV, că e nevoie de companii serioase în Aeroport, nu de genul celei din Habarovsk. Între timp, în spațiul public, s-a vehiculat că firma „Lagardere Travel Retail” ar urma să câștige licitația lansată de Aeroport și APP. Presa scrie că această firmă a provocat un scandal de corupție la un concurs similar de la Aeroportul Otopeni, România, care a devenit obiect al unui dosar penal instrumentat de Direcția Națională Anticorupție de la București.

La scurt timp, șeful interimar al Aeroportului Internațional Chișinău, Constantin Vozian, a anunțat că demisionează, iar directorul APP, Roman Cojuhari, a precizat că informațiile vehiculate sunt false, fiind un atac plătit de Ilan Șor.

Recent, activistul politic, Vlad Bilețchi, a demonstrat faptul că firma franceză, singura care corespunde criteriilor prevăzute în caietul de sarcini, și care a fost prezentată ca fiind o companie internațională foarte importantă, are adresa juridică într-un fost cămin din sectorul Buiucani, amplasat pe strada Coca 33.

Mai mult decât atât, firma pare a fi una fantomă, deoarece nimeni dintre locatari nu a auzit de ea, iar la adresa respectivă nu există niciun indiciu care ar confirma activitatea acestei companii.

Guvernul nu dorește să identifice un investitor serios pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Chișinău, ci pregătește o schemă de preluare frauduloasă a spațiilor comerciale. De această părere este președinte Unirea-ODIP, Vlad Bilețchi. El a explicat, într-o emisiune de la Canal 5, că scopul obscur al guvernanților poate fi observat ușor din caietul de sarcini al licitației cu strigare.