Eşec pentru Dodon! Curtea Constituţională a spus "Nu" referendumului lui Dodon

Eşec pentru Dodon! Curtea Constituţională a spus "Nu" referendumului lui Dodon

Joi, 27 iulie 2017, 11:47

Curtea Constituțională a admis sesizarea Partidului Liberal și a declarat neconstituțional decretul președintelui Igor Dodon pentru desfășurarea referendumului republican consultativ. Curtea a reținut că întrebările formulate pentru plebiscit depășesc competențele constituționale ale președintelui și, prin urmare, nu pot fi supuse unui referendum consultativ inițiat de către șeful statului. Curtea a statuat că este contrar spiritului Constituției ca președintele, sub acoperirea sintagmei „probleme de interes național”, să inițieze un referendum care implică modificarea Constituției sau chestiuni ce țin de aprecierea științifică a mediului academic. Hotărârea este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Potrivit magistraților, referendumul consultativ iniţiat de preşedintele Igor Dodon, nu corespunde Legii Supreme. Asftel, Curtea Supremă a anunțat că „președintele Republicii Moldova nu dispune de dreptul de a modificarea Constituția", iar inițiativa sa „depășește” împuternicirile șefului statului.

Întrebările formulate în Decretul nr.105-VIII din 28 martie 2017 depășesc competențele constituționale ale președintelui și, prin urmare, nu pot fi supuse unui referendum consultativ, inițiat de președintele Republicii Moldova. Curtea subliniază că este contrar spiritului și literei Constituției ca președintele, sub acoperirea sintagmei ”probleme de interes național”, să poată iniția un referendum care implică modificarea Constituției sau chestiuni ce țin de aprecierea științifică a mediului academic. Suplimentar, Curtea subliniază că întrebările propuse referendumului vizează domenii total distincte, fapt care nu asigură exigența de formă și conținut a obiectului supus referendumului. Curtea reține că prin emiterea decretului din 28 martie 2017 președintele Republicii Moldova a încălcat prevederile articolului 2, 66 (b) și 141 din Constituție”, a declarat Tudor Panțîru.

După pronunțarea hotărârii, liderul Partidului Liberal a declarat că hotărârea Curții este obligatorie, inclusiv pentru președinte, iar declarațiile lui Igor Dodon precum că ar putea emite un nou decret nu sunt decât jocuri politice. „Un stat de drept și democratic nu înseamnă că, dacă ai ajuns într-o funcție, faci ce vrei. Este stipulat clar în Constituție care sunt competențele, atribuțiile, drepturile, libertățile”, a declarat politicianul.