Parlamentul European

Europarlamentar român: Nu venim să cumpărăm Republica Moldova, ci venim să investim

Corina Bezer

 Opinia aparține europarlamentarului român Victor Negrescu și a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Oficialul român mai spune că România a sprijinit şi va sprijini în continuare Republica Moldova, iar toate forţele din Republica Moldova trebuie să găsească soluţii în implementarea reformelor şi să treacă peste viziunile geopolitice.

„Sutele de milioane de euro am fi putut să le investim în România, dar am facut-o pentru că credem că Republica Moldova merită un viitor european. De multe ori se spune că este un conflict Est-Vest, dar, de multe ori este un conflict dintre actorii politici care vor să fie la guvernare, ar trebui să se scoată aceste dispute şi să înţeleagă că Republica Moldova are drumul său şi drumul de succes pentru Republica Moldova este cel european”, a spus Victor Negrescu.

Europarlamentarul susţine că toate investiţiile făcute de către România sau UE în Republica Moldova au ca menire să ajute Republica Moldova să devină mai independentă şi mai sigură pe sine.

„Nu venim să cumpărăm Republica Moldova, ci venim să investim în Republica Moldova. Sunt multe companii prezente în Republica Moldova, s-au realizat şi investiţiile în domeniul energetic. Republica Moldova este mult mai conectată nu doar cu România, dar şi cu Europa din punct de vedere energetic şi ar trebui să continuăm investiţiile. Mi-aş dori ca Executivul de la Chişinău să fie şi mai disponibil în a aceepta acest tip de parteneriat, să permită investiţiilor din Europa să aibă acces neîngrădit la piaţa din Republica Moldova”, a menţionat el.

Cât despre suportul financiar pe care l-a acordat Uniunea Europeană Republicii Moldova pe timp de pandemie, politicianul român este sigur că aceasta nu va fi unicul de acest gen.

„Eu nu cred că va fi singura finanțare, sper și mă lupt în Parlamentul European ca Republica Moldova să primească sume suplimentare. Aceste sume sunt raportate la numărul de îmbolnăviri și numărul de victime, dar este o sumă importantă, dacă să o compar cu finanțări primite anterior. Probabil, este insuficientă, dar este o sumă alocată și eu cred că aici UE stă foarte bine în ceea ce înseamnă ajutorul oferit Republicii Moldova. Pe lângă aceste sume decise în comun, există și diferite facilități, diferite soluții oferite individual de către statele membre, precum ar fi România care oferă asistență Republicii Moldova și sprijin pentru că Republica Moldova este un partener și o țară importantă pentru foarte multe dintre statele Uniunii Europene”, a punctat Victor Negrescu.

Președintele României, Klaus Iohannis a anunțat ieri, 27 aprilie, în cadrul unui briefing de presă că o echipă de medici și personal medical din România se va deplasa în Republica Moldova pentru a ajuta spitalele din țară. De asemenea, România va trimite măști, materiale sanitare, materiale de protecție și medicamente din rezerva statului român.