
(FOTO) România și Republica Moldova -împreună în promovarea jurnalismului de calitate
Zeci de jurnalişti şi studenţi au participat astăzi la deschiderea celei de-a doua ediţie a Şcolii jurnaliştilor de politică externă „Constantin Tănase”. Timp de cinci zile, aceştia vor aborda, împreună cu cei mai buni experţi, subiecte din domeniul relaţiilor internaţionale, diplomaţiei, studiilor de securitate, cu scopul de a promova un jurnalism de calitate în rândul instituțiilor mass-media de limba română din Republica Moldova. Ediţia din acest an poartă numele regretatului jurnalist Constantin Tănase.
„Am luat această decizie deoarece prin această şcoală, vom avea posibilitatea inclusiv să omagiem memoria celui care a fost, în opinia noastră, unul dintre cei mai mari, nu doar jurnalişti, dar oameni de opinie, oameni de condei, oameni de conştiinţă din spaţiul public al Republicii Moldova”, a declarat Dan Dungaciu, președintele Fundației Universitare a Mării Negre.
Printre invitaţii acestei şcoli s-a numărat şi Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale şi fiul regretatului jurnalist Constantin Tănase, care a subliniat că jurnalismul de politică externă din Republica Moldova are multe lacune.
„Nu vreau să supăr pe nimeni, dar aici la noi, la Chişinău, nu prea avem jurnalişti pe politică externă, cu excepţia unor analize uşoare. Experienţa şi volumul de informaţii pe care aţi putea să-l luaţi astăzi este unul absolut deosebit şi cred că va fi unul util, va fi extrem de folositor pentru cei care vor dori în continuare să practice jurnalismul de politică externă”, a declarat Alexandru Tănase.
Participanţii acestei ediţii a şcolii afirmă că Republica Moldova are ce învăţa din experienţa României în ceea ce priveşte jurnalismul de politică externă.
„Republica Moldova a fost ruptă de la patria-mamă, România. De aceea noi vorbim aceeaşi limbă, suntem acelaşi popor, avem aceleaşi viziuni. Cred că avem ce învăţa de la fraţii noştri din România, pentru că suntem aceeaşi ţară”, a declarat o tânără participantă a acestei ediții.
Printre vorbitorii din acest an se numără analistul politic, Dan Dungaciu, ambasadorul Sergiu Celac, expertul economic Petrișor Peiu, George Scarlat şi alte personalităţi notorii ale spaţiului românesc.