Codreanca

(FOTO) Unirea, tot mai aproape! Încă trei localități au semnat Declarația de Unire cu România

Corina Bezer

Potrivit primarului satului Tâșiței, Ion Tulbure, avem aceeași cultură ca și frații de peste Prut și trebuie să depunem toate eforturile pentru a fi împreună: „Dorim un trai decent, pentru că de 27 de ani bătem pasul pe loc, din partea estică venind doar vorbe goale. Cu românii de peste Prut avem aceeași cultură și sunt bucuros că m-au susținut consilierii”.

dd

Primarul localității Floreni, Alexandru David a declarat: „Motivul pentru care a fost semnată Declarația de Unire este unul simplu, suntem cetăţeni români, sunt o sută de ani de la Marea Unire. Noi am făcut parte din trupul ţării şi am fost dezmembraţi prim Pactul Ribbentrop-Moltotov şi vrem să revenim la Patria Mamă.

f

Până la moment, 17 localități au semnat Declarații de Unire cu România. Este vorba de:

  1. Satul Opaci din raionul Căuşeni
  2. Comuna Parcova din raionul Edineţ
  3. Satul Feşteliţa din raionul Ştefan Vodă
  4. Satul Bardar, raionul Ialoveni
  5. Satul Ruseştii Noi, raionul Ialoveni
  6. Satul Văsieni, raionul Ialoveni
  7. Satul Ulmu, raionul Ialoveni
  8. Satul Puhoi, raionul Ialoveni
  9. Comuna Gotești, raionul Cantemir,
  10. Satul Nișcani, raionul Călărași
  11. Satul Săseni, raionul Călărași
  12. Comuna Sărătenii Vechi, raionul Telenești
  13. Grătiești, Chișinău
  14. Localitatea Boghiceni, raionul Hâncești
  15. Floreni, raionul Anenii Noi
  16. Localitatea Codreanca, raionul Strășeni
  17. Localitatea Târșiței, raionul Telenești

Amintim că ieri Unirea Republicii Moldova cu România a fost din nou subiect de dispute și replici acide în prima ședință a Legislativului din acest an. De data aceasta, fracțiunea socialiștilor a solicitat ca pe ordinea de zi să fie introdusă o declarație de condamnare a acțiunilor cu caracter unionist, făcând referire la Declarațiile de Unire cu România semnate de 14 localități din Republica Moldova. Propunerea acestora a fost însă respinsă, fiind susținută doar de comuniști. 

Iar anterior, Igor Dodon a cerut atât Guvernului și Parlamentului, cât și instituțiilor de profil să ia atitudine față de aceste acțiuni, cerând să fie inițiată procedura de tragere la răspundere a tuturor celor implicați în organizarea și desfășurarea acestora.