Igor Dodon

Igor Dodon: „Suntem gata să intervenim cu măsuri mai dure. Armata este pregătită”

Corina Bezer

 „Unii spun că ar fi bine să mergem şi mai dur. Eu primesc mesaje zilnice să scoatem armata, să blocăm oamenii în casă. Noi am discutat cu colegii de la Ministerul Sănătăţii de la OMS, ei ne spun că nu avem nevoie de restricţii mai dure la această etapă. Însă, să ştiţi că noi suntem gata, şi nu întâmplător aici este şi dl. general de la Ministerul Apărării, suntem gata să intervenim cu măsuri mai dure, dacă va fi necesar. Adică restricţionare şi mai mare”, a declarat Igor Dodon.

Totuși, șeful statului a ținut să precizeze că, la această etapă, nu este necesară implicarea unor forțe suplimentare.

„Regim special impus în toată țara. Suntem pregătiți și am vorbit și cu Ministerul Apărării , avem suficiente forțe capabile și dacă va fi nevoie să implicăm și armata, dar la această etapă, prin efectivul poliției, Ministerul Afacerilor Interne, alte servicii, practic situația este gestionată, dar ne-am pregătit, inclusiv am pregătit diferite protocoale pentru a implica dacă va fi necesar, inclusiv si colegii de la Ministerul Apărării”, a declarat Igor Dodon.

El a fost întrebat și dacă autoritățile nu au în vedere amendarea celor care ignoră avertismentele de a sta acasă și ies în parcuri sau la grătare.

„Deocamdată nu sunt prevăzute amenzi pentru astfel de situații. Următorul tip de restricții, în caz că situația se va agrava, ar putea prevede inclusiv interdicția de a ieși din casă. Deocamdată nu am ajuns la acest nivel și sper că nu vom ajunge”, a precizat șeful statului.

Acum o săptămână, Parlamentul a votat instituirea stării de urgență pe termen de 60 de zile. Legea privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război arată că pe durata stării de urgenţă, rezerviştii Forţelor Armate pot fi chemaţi, în temeiul unei hotărâri de guvern, la concentrări speciale pentru lichidarea consecinţelor situaţiilor excepţionale cu caracter natural, tehnogen şi ecologic.