dd

Igor Dodon: „Unionismul trebuie interzis prin lege”

Corina Bezer

„În privinţa celor care pledează pentru lichidarea Republicii Moldova trebuie luate măsuri adecvate. Dar pentru ca aceştia să nu se adreseze instanţelor internaţionale, aşa cum s-a mai întâmplat, e nevoie să modificăm unele prevederi ale Constituţiei. În Legea Supremă este scris că cei care pledează pentru distrugerea statalităţii, suveranităţii sunt în afara legii. Totuşi, într-un alt articol se spune că prin intermediul unui referendum se poate lua decizia cu privire la unirea cu alte state”, a declarat Dodon, la un post de televiziune afiliat acestuia. 

Afirmațiile liderului informal al PSRM au fost dur criticate de către Mișcarea Politică UNIREA, care le-a catalogat drept "iresponsabile și halucinante".

Totodată, în declaraţia formaţiunii unioniste se precizează că Dodon trebuie deferit Curţii Penale Internaţionale sau diagnosticat şi internat. 

„Pentru a-şi putea realiza <planurile geniale>, Dodon trebuie să modifice nu numai Constituţia, dar şi Declaraţia de Independenţă şi Actul Final de la Helsinki, precum şi alte documente internaţionale, lucru evident imposibil şi chiar fantasmagoric”, susţine formaţiunea într-un comunicat, în care subliniază că „în lipsa unor soluţii reale la problemele Republicii Moldova şi în disperare de cauză, Igor Dodon încearcă să-l copieze pe stăpânul său, (preşedintele Vladimir) Putin, care vrea să modifice Constituţia Rusiei, astfel încât tratatele internaţionale şi hotărârile CEDO să nu mai aibă valoare în Rusia”, se arată în comunicatul Mișcării Politice UNIREA.

Potrivit articolul 142, aliniatul 1 din Legea Supremă, "dispoziţiile privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi cele referitoare la neutralitatea permanentă a statului, pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum".