dd

Klaus Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban pentru funcția de premier al României

Corina Bezer

„Având în vedere situația specială am decis și am făcut aceste consultări sub formă de teleconferință. Am discutat cu toate partidele și pot să trag câteva concluzii. Prima, toate discuțiile au fost foarte bune, foarte constructive. Toate abordările au fost consistente, mature și constructive. Toată lumea a înțeles că suntem într-o situație de criză în care nu e loc de răfuieli politice, e nevoie de soluții și asta foarte urgent. În cadrul acestor consultări am primit o singură propunere.

Avem în momentul de față un guvern în funcțiune. Guvernul Ludovic Orban care a lucrat foarte serios și foarte bine indiferent dacă a fost cu puteri depline sau interimar. Am luat împreună măsurile cele mai potrivite la timpul potrivit. Avem cazuri puține în România și ne dorim să rămână așa în continuare.

Este de neimaginat să schimbăm totul peste noapte fiindcă atunci nimic n-ar mai funcționa.

Așadar, singura opțiune pe care am primit-o este Ludovic Orban și l-am desemnat pentru poziția de prim-ministru al guvernului.” a declarat Klaus Iohannis. 

Premierul desemnat Ludovic Orban propune aceiaşi miniştri în noul său Cabinet, audierile în comisiile de specialitate şi votul în Parlament urmând să aibă loc sâmbătă printr-o procedură specială.

Potrivit documentelor depuse la Parlament şi publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor, lista Cabinetului Orban III este formată din miniştrii actuali. De asemenea, programul de guvernare este cel actual.

Audierea miniştrilor în comisiile de specialitate va începe sâmbătă, la ora 9,00. Primul ministru audiat este Bogdan Gheorghiu, propus din nou la ministerul Culturii. Ultimul ministru audiat va fi Florin Cîţu, propus din nou la Ministerul Finanţelor.

Parlamentarii vor vota sâmbătă, de la ora 11,00, învestirea Guvernului Orban, procedura urmând să fie specială în contextul măsurilor de protecţie împotriva infecţiei cu noul coronavirus.