De Ultimă Oră

Alertă de călătorie: Cetățenii Republicii Moldova, îndemnați să evite orice deplasare în Iran

Ambasada Republicii Moldova în Republica Islamică Iran cu reședința la Baku recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite orice călătorie în Iran, î…

Actualizat acum 18 ore

Curtea Constituţională

Legea care stabileşte limba rusă drept limbă de comunicare interetnică, NECONSTITUŢIONALĂ

Corina Bezer

Şedinţa a durat mai bine de două ore şi jumătate, timp în care autorii sesizării, Dinu Plîngău şi Octavian Ţîcu au declarat că această lege este discriminatoare în raport cu alte etnii stabilite cu traiul în Republica Moldova, iar un statut special pentru limba rusă ar diviza societatea.

De altă parte, atât unul dintre autorii legii, socialistul Vasile Bolea, cât şi ministrul interimar al Justiţiei, Fadei Nagacevschi, au declarat că această lege ar oferi mai multă posibilitate etnicilor ruşi să beneficieze de servicii calitative din partea statului. 

În timp ce magistraţii Înaltei Curţi examinau sesizarea privind statutul limbii ruse, în faţa instituţiei s-au adunat mai mulţi oameni, care cereau anularea legii.

În numele R. Moldova, Curtea Constituțională Hotărăște:

  1. Se admit sesizările depuse de domnul Octavian Țîcu, domnul Dinu Plângău și doamna Maria Ciobanu, deputați în Parlamentul Republicii Moldova.
  2. Se declară neconstituțională Legea numărul 234 din 16 decembrie cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.

Hotărărea este definitivă și nu poate fi supusă nici unei căi de atac”, a declarat președinta CCDomnica Manole.

Sesizările au fost depuse de către deputații Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, care au contestat Legea nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.

Inițiativa legislativă a fost votată de 55 de parlamentari din fracțiunea PSRM și cei de la „Pentru Moldova”.

În proiectul de lege, semnat de mai mulți deputați socialiști, se menționează că „limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică se folosește pe teritoriul republicii alături de limba de stat”.

Legea prevedea, printre altele, ca toate actele oficiale și denumirile instituțiilor de stat să fie traduse în limba rusă, iar autoritățile vor trebui să ofere răspunsuri la solicitările în limba rusă în aceeași limbă. Și procesele de judecată sau audierile vor avea loc în limba rusă, dacă acest lucru va fi cerut.

Hotărârea CC este definitivă și executorie din data pronunțării. Judecătorul Vladimir Țurcanu a avut opinie separată.