Legea pentru modificarea Codului Audiovizualului

Legea pentru modificarea Codului Audiovizualului, publicată în Monitorul Oficial

Corina Bezer

Consiliul Coordonator al Audiovizualului atenționează radiodifuzorii și distribuitorii de servicii să-și racordeze serviciile și ofertele pentru a asigura protecția consumatorului de informație de eventuale tentative de dezinformare sau de informare manipulatoare din exterior și neadmiterii provocărilor cu caracter mediatic îndreptate împotriva Republicii Moldova. Astfel, spre retransmisie nu vor fi admise programele de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care nu sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada și statele membre ale Convenției Europeane cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Legea prevede sancțiuni sub formă de amendă de la 40 de mii de lei la 70 de mii de lei pentru radiodifuzorii și distribuitorii de servicii care vor încălca prevederile legii respective. Pentru încălcarea repetată a acestor prevederi amenda va constitui de la 70 de mii de lei la 100 de mii de lei. După aplicarea graduală a sancțiunilor, ar putea fi retrasă licența de emisie.

CCA își reiterează convingerea că noile modificări la Codul Audiovizualului vor contribui semnificativ la interzicerea propagandei străine pe teritoriul Republicii Moldova și, totodată, la majorarea cotei de producție autohtonă de programe și emisiuni, ceea va duce la dezvoltarea televiziunii și radiodifuziunii autohtone.

Decretul de promulgare a legii pentru modificarea și completarea Codului Audiovizualului a fost semnat. acum două zile. de către președintele Parlamentului Andrian Candu, după ce Curtea Constituțională a constatat circumstanțele care justifică interimatul funcției de șef al statului pentru promulgarea acestei legi.