Mihai Ghimpu alături de alți membri PL dau declarație

Liberalii au sesizat Curtea Constituțională. Despre ce este vorba?

Corina Bezer

Potrivit lui Mihai Ghimpu, președintele țării poate numi și revoca membrii Guvernului la propunerea prim-ministrului. Totuși, legea nu scrie de câte ori șeful statului poate face acest lucru și în ce condiții, aspect care vor să-l clarifice liberalii. „Este cunoscut faptul că articolul 98 al Constituţiei prevede numirea Guvernului şi a membrilor prin decretul preşedintelui. Însă, Constituţia nu spune clar, are dreptul Preşedintele Republicii de a respinge candidatura, dreptul la veto”, a declarat Mihai Ghimpu.

Liberalii atrag astfel atenția asupra prevederilor aliniatelor 4 şi 6 din articolul 98 al Constituției, care prevăd că în baza votului de încredere acordat de Parlament, Preşedintele Republicii Moldova numeşte Guvernul. În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a funcţiei, Preşedintele Republicii Moldova revocă şi numeşte, la propunerea Prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului.

Ghimpu a mai spus că Dodon nu înțelege ce înseamnă a fi om de stat și că sunt lucruri clare legate de formarea guvernului de către Parlamentul ales de cetățeni. Demersul lui Ghimpu vine în contextul în care Dodon a declarat deja că nu îl va accepta pe ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, în funcția de ministrul al Apărării, după ce Anatol Şalaru a fost demis. În acelaşi timp, Ghimpu a spus că Şalaru încă nu a depus oficial cererea de demisie din Partidul Liberal.

„Am impresia că domnul Şalaru niciodată nu a fost membru al partidului. A fost departe de partid, de interesele partidului, a profitat de el şi acuma face valvă. Lasă să facă valvă, noi avem lucruri concrete. Ne-am asumat o cauză – unirea Republicii Moldova cu România şi asta este obiectivul principal al Partidului Liberal”, a adăugat Ghimpu.

Amintim că ieri, Anatol Şalaru şi-a dat demisia din funcţia de membru PL, spunând că este o decizie grea. „Transformarea Partidului Liberal într-un SRL administrat după bunul plac al lui Mihai Ghimpu, ducerea în derizoriu și compromiterea idealurilor naționale, jocul duplicitar facut la alegerile prezidențiale, refuzul de a accepta reformarea și deschiderea partidului către oameni noi, doar pentru a-și putea păstra fotoliul de președinte, sunt câteva dintre motivele ce au stat la baza deciziei mele”, a scris Anatol Șalaru pe facebook.