De Ultimă Oră

(DOC) ULTIMA ORĂ! Căldura centralizată s-ar putea scumpi semnificativ în Chișinău și Bălți. Ce preț ar putea plăti consumatorii finali

Termoelectrica cere majorarea tarifului pentru căldură în Chișinău. Astfel, noul tarif ar putea fi 2564 de lei/Gcal, cu 740 de lei mai mult, decât în pr…

Actualizat acum 10 ore

Moldova

Moldova, ai vot mixt! 74 de deputaţi au votat sistemul mixt în doar patru minute

Corina Bezer

Pentru modificarea sistemului electoral au votat deputaţii din Partidul Democrat, cel socialist, dar și grupul Leancă. Celelalte fracţiuni au anunţat că părăsesc sala de şedinţe în semn de protest.

Şi liderul fracţiunii PLDM, Tudor Deliu, a încercat să îi oprească de la procedura de vot şi a cerut o pauză. Însă, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu l-a ignorat. Astfel, în timp ce preşedinta comisiei Juridice Numiri şi Imunităţi, Raisa Apolschii, prezenta raportul asupra proiectului, fracţiunile PL, PLDM şi PCRM plecau din sală. Deputaţilor rămaşi nu le-au trebuit decât patru minute pentru a trece la sistemul mixt de vot.

Așa precum au anunțat în breafing-ul de înaintea ședinței Parlamentului, liberalii au spus că ceea ce a avut loc în parlament este ultimul act al democrației Republicii Moldova și că vor ataca acest proiect la Curtea Constituţională.

Precizăm că, la sistemul de vot mixt s-a ajuns după ce liderul PD, Vladimir Plahotniuc, a propus trecerea la votul uninominal, la începutul anului, iar ulterior Igor Dodon a venit cu ideea sistemului mixt, pe care democraţii au acceptat-o imediat.

Astfel, cele două proiecte au fost comasate, iar analiştii politici şi politicienii de opoziţie au spus că este vorba despre o inţelegere între Plahotniuc şi Dodon, fapt negat de PD şi PSRM. Totodată, proiectul a fost trimis spre expertiză Comisiei de la Veneţia, care a dat un aviz negativ. Oficialii europeni au trasmis mesaje tranşante către Chişinău și le-au reomandat acestora să renunţe la proiectul mixt de vot care ar reprezenta un pericol pentru democraţia şi statul de drept din Republica Moldova. Mai mult, acum rămâne sub semnul întrebării şi primirea ajutorului financia de 100 de milioane de euro din partea UE, întrucât a fost condiţionat nemijlocit de modificarea acestui sistem de vot.