Nedumeriri în privința „hărții” lui Lukașenko. Ambasadorul Belarus la Chișinău, convocat de urgență

Corina Bezer

După ce președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a făcut publică o hartă strategică cu teritoriile Belarusului, Ucrainei, Rusiei și Republicii Moldova pe care sunt conturate săgeți roșii, una dintre ele indicând spre regiunea transnistreană, astăzi ambasadorul Republicii Belarus a fost convocat la MAEIE pentru explicații.

„În spațiul public circulă mai multe speculații referitoare la anumite fotografii cu imaginea unei hărți afișate în cadrul Consiliului de securitate al Republicii Belarus. În acest context, MAEIE a convocat de urgență ambasadorul Republicii Belarus pentru clarificarea tuturor circumstanțelor și solicitarea explicațiilor referitoare la referințele la țara noastră”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe al RM.

Astfel, în cadrul discuției cu secretarul de stat Ruslan Bolbocean, ambasadorul belarus Anatolii Kalinin a menționat „prezentarea incorectă de către responsabilii de la Ministerul Apărării al Republicii Belarus a informațiilor respective”.

Secretarul de stat a subliniat, în contextul întrevederii, necesitatea unei intervenții publice din partea Ambasadei Republicii Belarus, care să combată tranșant percepțiile eronate vehiculate în societate.

În contextul apariției acestor imagini cu Lukașenko, liderul unionist, Vlad Bilețchi, a venit cu un mesaj către guvernarea PAS și Maia Sandu.ACUM – Unirea, Integrarea Europeană, NATO. SAU – ciubota ocupantului rus, deznaționalizare, robie”, a declarat liderul unionist, Vlad Bilețchi.