alegeri

(OPINIE) Silviu Tănase: Atâta timp cât în alegerile din R. Moldova participă partide controlate de la Moscova – alegerile vor fi geopolitice

Corina Bezer

Potrivit editorialului, totuși, nu ne putem ascunde capul în nisip, și nu putem ignora declarațiile publice (făcute chiar la postul românesc TVR Moldova) ale ex-consilierului prezidențial Spânu, precum că aceste alegeri nu sunt geopolitice și nu sunt despre est sau vest. Atâta timp cât în alegerile din R. Moldova participă partide pro-rusești, controlate de la Moscova, sunt alegeri geopolitice.

Va vota comunitatea românească din R. Moldova o nouă „batistă pe țambal”?

Domnul Țăranu știe foarte bine că alegerile prezidențiale și cele parlamentare se deosebesc fundamental, în primul caz este un singur fotoliu ce poate fi adjudecat câștigătorului, în al doilea caz sunt 101 de locuri și permite existența mai multor forțe, asta dacă suntem adepții sinceri ai valorilor pro-europene și credem în importanța pluralismului politic ca o caracteristică fundamentală a democrației. Observăm, cu regret, cum adepții PAS insistă obsesiv să ne convingă că doar un partid trebuie să fie votat, arătând astfel că la 30 de ani de la dispariția URSS, mentalitatea comunistă este încă vie și oamenii cu greu se adaptează noilor realități ale pluralismului politic. Nu mai suntem în comunism ca să avem doar un partid, este corect și sănătos să existe cât mai multe opțiuni de unde oamenii să poată alege. Asta este și esența alegerilor. Sau crede cineva că membrii comunității românești din R. Moldova trebuie să aleagă doar dintre PSRM și PAS, fără a avea și alte alternative?

Ce datorează unioniștii Maiei Sandu și ce datorează Maia Sandu unioniștilor

Să ne aducem aminte că la alegerile prezidențiale, mai ales în turul II, toți unioniștii din R. Moldova și din diaspora au mers la vot și au votat-o masiv pe Maia Sandu, chiar dacă motivația a fost doar parțial pentru calitățile ei și în mare parte pentru ura pe care o nutresc pentru pro-rusul „kuliokar de la Sadova”.

Cum i-a răsplătit Maia Sandu pe unioniști? Pe 27 martie, de ziua Unirii Basarabiei cu România a adresat un mesaj comunității evreiești cu ocazia sărbătorii Pesah, și doar după ce a fost admonestată public de comunitatea românească a zis și ceva despre istoricul eveniment din 1918. 

A mers la Strasbourg şi ne-a vorbit despre "poporul moldovenesc" şi "naţiunea moldovenească" – mesaje care pe bună dreptate pot fi considerate similare cu teoriile moldovenismului primitiv promovat în RM de forțele loiale Moscovei (Dodon, Voronin, Usatîi, Tkaciuk, etc). Iar recent, la 6 mai, când comunitatea românească celebra 31 de ani de la Podul de Flori, Maia Sandu felicita comunitatea turcică din RM cu ocazia Hederlez-ului.

Întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem acum nu este dacă Maia Sandu e unionistă sau anti-unionistă, pentru că în ciuda declarațiilor electorale de-a lungulul timpului, nu putem uita că Președintele a declarat public că în eventualitatea unui referendum pentru unire – ar vota pentru.

Întrebarea este ce-a făcut PAS până acum și ce va face PAS în această campanie electorală ca să MERITE voturile comunității românești cu viziuni unioniste? Cei care nu sunt mulțumiți de oferta electorală a unioniștilor, care se va rezuma la noua forța pe scena politică românească – AUR și un partid aflat în decădere (PUN) după înfrângerea suferită de PMP la București, au tot dreptul să aleagă altceva (PAS, Platforma DA, etc).

Dar cei care nu vor batiste pe țambal, au dreptul și trebuie să creadă că se poate și o altfel de politică pe Bîc, fără mesaje duplicitare, aproape „moldoveniste” unde una spui la Comrat și alta la București.

Recentul sondaj IMAS arată că 50% din electorat este în esenţă unionist,  e datoria politicienilor să asculte de popor, nu invers, să ne dicteze unii, cu aere de superioritate că alegerile nu-s despre est și vest. Într-o democrației politicienii fac ceea ce le spun oamenii, la noi e „oleacă” altfel, politicienii ne țin lecții despre ce să vorbim și despre cum să gândim. Poate vă schimbați un pic mesajul, domnilor „europeniști”?

Anatol Țăranu mai spune că toți care o vor ataca pe Maia Sandu de pe poziția unionismului exacerbat sunt diversioniști. Putem admite aceast lucru, doar dacă admitem în oglindă că orice atac al celor de la PAS împotriva unioniștilor, în special împotriva celor de la AUR, care este un partid european prin definiție, fiind în Parlamentul unui stat al Uniunii Europene, de pe poziția „batistei pe țambal” este tot o diversiune.