...

OSCE va acorda Republicii Moldova suportul necesar în lupta cu corupția și traficul de ființe umane

Elena Mudrâi

 În cadrul întâlnirii s-a discutat despre continuarea evaluărilor preliminare a SPIA, ca urmare a estimării realizate în perioada noiembrie – decembrie 2012, de către Misiunea OSCE în Moldova.

De asemenea, părțile au vorbit despre teme ca: traficul de fiinţe umane, migraţia ilegală și infracţiunile cibernetice. La fel, s-a accentuat asupra importanței dezvoltării capacităţilor instituţionale ale angajaţilor MAI, prin participarea la diferite evenimente, organizate sub egida OSCE şi ONU, la instruiri și schimburi de bune practici.Stephen Young, șeful adjunct al Misiunii OSCE, a menționat despre importanța transparenței în activitatea poliției, precum și despre schimbarea mentalității din sistem.

 Ministerul Afacerilor Interne mizează pe extinderea parteneriatului durabil cu OSCE, fiind stabilite câteva domenii prioritare, cum ar fi identificarea și analizarea proiectelor comune de asistenţă şi cooperare axate pe dezvoltarea capacităţilor instituţionale ale MAI.

 Reamintim că OSCE a contribuit considerabil la elaborarea unor acte legislative şi normative, cum ar fi „Legea privind combaterea traficului de fiinţe umane”, „Legea cu privire la combaterea violenţei în familie”, la elaborarea Planului Naţional în domeniul prevenirii şi combaterii traficului de fiinţe umane pe perioada 2014-2016, precum şi la elaborarea Regulamentului Departamentului Securitate Internă care a cuprins recomandările experţilor OSCE