dd

Parlamentul a aprobat astăzi numirea a patru membri noi la CSM

Corina Bezer

Cei patru candidați au acumulat cele mai multe puncte în cadrul concursului public cu privire la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii din partea Parlamentului.

După lungi dezbateri, cu votul a 55 de deputați PD și PSRM, au fost numiți în funcție cei 4 membri noi ai Consiliului Superior al Magistraturii.

„Astea sunt prioritățile majorității parlamentare: mai întâi membrii CSM, după care starea de urgență? Graba cu CSM, în situația în care e un târg politic PD-PSRM, în situația în care au fost omise recomandările partenerilor, în situația în care nu există consens în sală, propun amânarea acestui proiect”, a declarat deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

Trebuie să fim responsabili. Avem o lună și jumătate în care nu se întrunește CSM în lipsă de cvorum. CSM e a treia putere în stat. Adică sistemul judecătoresc și CSM ca parte a sistemului judecătoresc. În situații de urgență, acest organ trebuie să lucreze. Avem instanțe unde vin și până în prezent cetățeni”, a spus, la rândul său, Bolea. 

„Am să fiu de acord că acest concurs a fost compromis. Solicităm și noi ca acest subiect exlus, nefiind de urgență și în lipsă de consens. Altfel n-o să fie credibil tot ce o să facă CSM. Poate că acești candidați și sunt buni, dar modul cum au fost aleși și modul în care vor fi numiți ridică mari semne de întrebare”, a declarat deputatul Andrian Candu.

La rândul său, Dumitru Diacov a sărit în apărarea proiectului, ironizând pe marginea faptului că multe proiecte au fost votate fără consens.

„Când mă gândesc la câte proiecte s-au votat… crăpa clădirea asta de atâta consens. Niciodată n-o să fie toți de acord”, a spus Diacov.

Întrebat de ce un candidat nu a trecut de ultima fază a concursului, Vasile Bolea a spus că acesta nu a putut răspunde la unele întrebări din cadrul interviului.

„Mi-e rușine pentru dvs și mai ales că stați la tribuna Parlamentului”, a spus deputata Platformei DA, Maria Ciobanu.

„Este reciproc”, i-a replicat președintele comisiei Juridice.

În total, au fost depuse 18 dosare pentru participare la concurs, dintre care 17 au fost admise la faza finală. Proba interviului s-a desfășurat pe 13 martie, iar cei 4 membri selectați au acumulat cel mai înalt punctaj.

Amintim că la sfârșitul anului trecut Parlamentul a votat o serie de amendamente la Legea cu privire la CSM, printre care majorarea numărului de membri de la 12 la 15. De asemenea, recent a fost operată și o altă modificare care le permite membrilor aleși din rândul profesorilor să dețină președinția CSM. Totodată, a fost modificată componența comisiei juridice, asigurând majoritatea membrilor din rândul deputaților PSRM și PDM. Opoziția consideră că toate aceste modificări vor duce la preluarea controlului CSM de către noua majoritate parlamentară.