..

Parlamentul găzduiește expoziția de portrete a unui politician slovac

Elena Mudrâi

 Expoziția ”Alexander Dubcek – Fața umană a politicii” este organizată în contextul preluării de către Slovacia a Președinției Consiliului Uniunii Europene pentru a doua jumătate a anului 2016.

Expoziția constă dintr-o serie de tablouri ale ilustrului politician slovac, realizate de fotograful Vladimir Benko. Fotografiile surprind momente din viața politicianului Alexander Dubcek, devenit în 1968 simbol al procesului de democratizare a Slovaciei. Este vorba de fotografii ce reflectă atât activitatea politică, cât și viața privată a politicianului.

Evenimentul a fost inaugurat de președintele Parlamentului Andrian Candu, ambasadorul Slovaciei în Republica Moldova, Robert Kirnag și ambasadorul Cehiei la Chișinău, Zdeněk Krejči. La vernisaj a fost prezent președintele țării, Nicolae Timofti, președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, deputați și diplomați.

”Sunt onorat să vernisez această expoziție din două motive. În primul rînd, Alexander Dubcek a fost un politician care a avut curaj să se opună sistemului și a luptat pentru libertatea de gândire și de exprimare, fapt pentru care a primit din partea Parlamentului European Premiul Saharov. În al doilea rând, Slovacia a preluat, de la 1 iulie, Președinția Consiliului UE și va menține motoarele dezvoltării. Acum ca niciodată Republica Moldova trebuie să vină cu mesajul că va lupta în continuare pentru idealurile europene și va deveni membru al Uniunii Europene, atunci când va fi pregătită”, a declarat Andrian Candu.

Ambasadorul Slovaciei în Republica Moldova, Robert Kirnag a menționat că: 

”Alexander Dubcek reprezintă cu adevărat fața umană a politicii și a contribuit la dezvoltarea și prosperitatea țării. A fost un mare patriot și a ținut la poporul său. A fost speaker al Parlamentului Slovaciei și urma să fie Președintele țării în 1993, dacă nu ar fi fost acel accident”

 

Alexander Dubcek a fost un renumit om politic slovac, deputat și Președinte al Parlamentului Slovaciei, fiind laureat al Premiului Saharov pentru libertate de gândire, ediția din 1989, acordat de  către Parlamentul European.

 Expoziția este organizată de Ambasada Slovaciei în Republica Moldova și Ministerul de Externe al Slovaciei.