„Credem că este important ca dialogul să se focuseze pe elemente pragmatice, pe elemente axate pe interesele și tematicile populației, dar ne dorim ca lucrurile care se petrec în jurul nostru să fie mai puțin haotice”, a declarat Cristina Lesnic, viceprim-ministru pentru reintegrare.
La rândul său, așa-zisul reprezentant politic de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a menționat că partea transnistreană își asumă implementarea tuturor înțelegerilor semnate anterior.
„Considerăm că rezolvarea acestei probleme în interesul locuitorilor din Transnistria este o sarcină prioritară. Această decizie este luată privind ridicarea tuturor restricțiilor și a altor elemente care încurcă vieții”, a declarat Vitali Ignatiev, reprezentant politic al regiunii transnistrene.
În același timp, întrebat dacă la Roma s-a discutat și probleme de securitate precum prezența trupelor ruse de ocupație în stânga Nistrului, reprezentantul special al OSCE a îndemnat părțile implicate în conflict la dialog.
„Sunt subiecte foarte sensibile și trebuie să fim conștienți cum să fie discutate în afara acestui tip de format”, a declarat reprezentantul OSCE, Franco Frattini.
Formatul 5+2 include reprezentanți ai părților, mediatorilor și observatorilor în procesul de negociere – Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Uniunea Europeană și Statele Unite. Ultima rundă de negocieri în formatul „5+2” a avut loc în noiembrie anul trecut la Viena, Austria.