sursa foto:www.politics.md

PSRM solicită convocarea şedinţei extraordinare plenare a Parlamentului

Elena Mudrâi

În acest context, socialiştii propun ca la ordinea de zi să fie următorul subiect: audierea rapoartelor miniştrilor apărării, de interne, afacerilor externe şi integrării europene,şefului serviciului de informaţii şi securitate pe subiectul traversării frontierei şi aflării ilegale pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor şi muniţiilor, tehnicii militare a SUA.

“Considerăm că în rezultatul acestor audieri funcţionarii care au permis să se întâmple ceea ce s-a întâmplat ar trebui să fie demişi sau să demisioneze benevol. Până atunci, o astfel de decizie este necesară şi la nivelul consiliului suprem de securitate înainte de şedinţa parlamentului sau nu mai târziu de 6 mai 2016. Scrisoarea cu o astfel de solicitare în adresa preşedintelui în exerciţiu al ţării este expediată deja. Dislocarea trupelor, manevrele planificate, inclusiv expunerea pe 9 mai a tehnicii militare în PMAN trebuie interzisă imediat. Prerogativa şi deplinele puteri în acest sens le deţine preşedintele ţării. Sperăm că macar pe final de mandat ar putea da dovadă de iniţiativă şi va face uz de drepturile şi obligaţiunile sale constituţionale.” a declarat Igor Dodon.

Totodată, Igor Dodon a mai spus că cele întâmplate nu sunt altceva decât o sfidare a Constituţiei şi altor legi ale Republicii Moldova, precum şi a declaraţiei privind inviolabilitatea suveranităţii, independenţei şi neutralităţii permanente a Republicii Moldova, recent votate de Parlament. Mai mult, liderul PSRM a dat asigurări că socialiştii nu vor permite în niciun caz ca tehnica militară să defileze în Piaţa Marii Adunări Naţionale la 9 mai.