Dragoș Tudorache

Raportorul PE pentru Republica Moldova „Președintele Dodon și prim-ministrul său, domnul Chicu, par deciși să facă orice, numai ceea ce trebuie nu”

Corina Bezer

Oficialul de la Bruxelles a scris pe o rețea de socializare că îi vede pe ambii „angajați într-un balet declarativ între Bruxelles și Moscova, plin de sublinieri naționaliste și împănat cu săgeți către București”.

„Eu cred că nu există modalitate mai păguboasă de a construi o politică externă decât „statul în două luntre“. Sau crezând că populismele strigate în gura mare mută atenția de la simplul fapt că nu îți respecți cuvântul dat”, a scris Tudorache. 

Tudorache mai spune că sunt foarte mulți cei care încearcă din răsputeri să susțină interesele Republicii Moldova la Bruxelles în speranța că promisiunile făcute pentru a doua tranșă din acordul macrofinanciar vor fi împlinite de Chișinău.

„Le-am scris comisarilor europeni pentru a-i ruga să caute o soluție chiar și pentru a treia tranșă. Am avut discuții cu mulți dintre miniștrii moldoveni și cu liderii parlamentari. Toți m-au asigurat că se depun eforturi ca proiectele de legi din conditionalitățile care se regăsesc în acordul marcofinanciar să treacă prin Parlament. Iar la sfârșitul săptămânii, după ce termenele propriilor angajamente au fost depășite, președintele și premierul susțin fără nicio rezervă că nu sunt de acord cu aceste proiecte și nu-și doresc ca ele sa fie adoptate de către Parlament! Și, mai rău decât atât, că vor ignora chiar și voința Parlamentului în care au majoritate! În același timp, asistăm la reluarea discuțiilor cu Moscova pentru un împrumut financiar ale cărui condiții au fost sancționate de către Curtea Constituțională de la Chișinău”, a punctat Tudorache. 

La final. raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova spune că speră să vadă în politicienii de la Chișinău coerență și perseverență în demersul lor european. „Consider că cea mai mare demnitate la care poate accede un politician nu este funcția pe care o deține temporar, ci capacitatea de a se pune în slujba propriului popor”, a conchis acesta. 

Amintim că și europarlamentarul român Siegfried Mureșan a scris anterior pe pagina sa de Facebook că Guvernul de la Chișinău a eșuat în gestionarea crizei tocmai pentru a eșuat în implementarea reformelor.

„Guvernarea slabă în vremuri liniștite afectează cetățenii în vremurile de criză”, a spus Mureșan care a remarcat că în ultimii cinci ani Republica Moldova „a avut parte de mai multe guverne slabe” care au „destabilizat situația politică din Republica Moldova și au împovărat cetățenii”, motiv pentru care criza COVID-19 a prins Republica Moldova nepregătită.

Ulterior, premierul de la Chișinău, Ion Chicu, a venit cu atacuri la adresa oficialului de la Bruxelles.  Oficialul nu a ezitat să folosească termeni insultători sau cu rezonanță peiorativă, ca „ratați” și „băiețași”.