Războiul din Transnistria

Războiul din Transnistria, rană a Republicii Moldova

Corina Bezer

Veteranii de război consideră că, ceea ce noi numim conflict transnistrean sau conflictul armat de la Nistru, a fost în realitate un război de agresiune din partea Rusiei și un război de apărare din partea Republicii Moldova. Potrivit combatanţilor, tânăra generaţie nu trebuie să uite istoria, pentru că, de altfel, riscă să o repete.

„Evenimentele din anul 1992, conflictul militar, nici pe departe nu a fost unul interetnic, nici pe departe nu a fost un război civil, dar a fost realmente un război între două state – statul Federaţia Rusă şi Republica Moldova”, a declarat în cadrul conferinței Mariana Țăranu, conferențiar universitar.

În cadrul conferinţei, veteranii de război au povestit din realitățile războiul, despre agresorul Republicii Moldova şi despre lecţiile ce trebuie învâțate după 25 de ani de la acest conflict militar.

„Când s-a început războiul? Războiul s-a început atunci când puterea centrală de la Moscova a simţit că în Republicile unionale se încep mişcări de eliberare. Primele provocări au început să le facă nu acolo la Tiraspol, dar au început pe găgăuzi să îi folosească. Apăruse grupări criminale la sudul Moldovei, unde prădau, ucideau oameni, iar apoi a fost atacat un comisariat de poliţie”, a declarat Anton Gamurari, general și veteran de război.

Combatanţii de război consideră că este important acum ca faptele celor care au apărat cu arma în mâini independența Republicii Moldova să nu fie date uitării.

„Concluzia este una. Nu va fi pace mult timp pe teritoriul Republicii Moldova până când nu vom şti ce trebuie să facem. Noi trebuie să fim acolo unde este lumea civilizată, noi trebuie să fim unde ne-am pornit, în Uniunea Europeană. Trebuie să ştim că pe cale militară nu se poate rezolva această problema”, a declarat Ion Iovcev, directorul Liceului Român „Lucian Blaga” din Tiraspol. 

„Aici, desigur că de vină sunt în primul rând cei care conduc Federaţia Rusă, cei care au lăsat armata a 14-a în Transnistria. Cei de la Chişinău nu au fost prea activi, aproape fără excepţie. Nu s-a făcut mare lucru, nu s-a internaţionalizat acest conflict”, a declarat Vasile Șoimaru, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.

Războiul din Transnistria s-a început pe data de 2 martie 1992. În urma conflictului, unități militare rusești, arme și muniții continuă să se afle și azi pe teritoriul din stânga Nistrului.

Foto: privesc.eu