Ministru de Externe Nicolae Popescu Războiul moldo-rus 1992 Transnistria

Războiul moldo-rus de pe Nistru, calificat drept „război civil” de către Ministrul de Externe

Ana Maria Madan

„Un alt subiect este federalizarea R. Moldova. Vreau să vă asigur că acest subiect nu este pe agenda guvernului R. Moldova. Guvernul de la Chișinău are drept scop să ușureze viața cetățenilor noștri, care în virtutea unui război civil din '92, trăiesc în regiunea transnitreană. Vom încerca să simplificăm viața acestor cetățeni prin accesul la documente, prin acordarea de cetățenii, prin diplome. Deci nu se pune problema federalizării pentru că nu exiastă nici majoritatea parlamentară potrivită dar și circa 80% din cetățeni nu-și doresc acest lucru. Trebuie să fi foarte vigilenți cum evoluează discuțiile noastre atât cu partenrii externi cât și cu autoritățile din regiunea tranistreană”, a declarat Popescu.   

Ministrul de Externe a mai declarat  că fiecare stat este în drept să aleagă ce fel de trupe să fie pe teritoriul său. 

„Toate statele din lume au dreptul de a decide ce trupe străine se află pe teritoriul lor, sau nu. Reieșind din acest principiu, noi ne dorim ca Federația Rusă să-și retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova”, a răspuns ministrul de Externe.

  

Amintim că atât președintele Igor Dodon cât și actualul speaker al Parlamentului, Zinaida Greceanîi au calificat războiul de la Nistru drept război civil.