De Ultimă Oră

(DOC) ULTIMA ORĂ! Căldura centralizată s-ar putea scumpi semnificativ în Chișinău și Bălți. Ce preț ar putea plăti consumatorii finali

Termoelectrica cere majorarea tarifului pentru căldură în Chișinău. Astfel, noul tarif ar putea fi 2564 de lei/Gcal, cu 740 de lei mai mult, decât în pr…

Actualizat acum 12 ore

Drapel România

România s-a alăturat grupului statelor care au aderat la Principiile de la Kigali

Corina Bezer

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a precizat că România este prezentă în 10 din cele 16 operațiuni ONU de menținere a păcii, iar din totalul de 10 misiuni cu mandat care include protecția civililor, România este prezentă în 6 dintre acestea, fiind un susținător constant al respectării populației civile și acordării de sprijin umanitar pe timpul îndeplinirii misiunilor specifice în zonele de conflict, relatează Agerpres.

‘România aplică Principiile de la Kigali încă dinainte ca acestea să fi fost enunțate, deoarece, în cei 25 ani de participare continuă la operațiile ONU de menținere a păcii, personalul român — fie că este vorba de militari, polițiști, jandarmi sau civili — nu a fost niciodată implicat în situații de nerespectare a populației civile sau de încălcare a drepturilor omului, iar autoritățile române au toleranță zero față de orice astfel de abuz. Punerea în practică a acestor principii de protecție a civililor începe cu instruirea adecvată a personalului înainte de dislocarea în misiune și este rezultatul atenției deosebite pe care o acordă Statul român respectării populației civile și dreptului umanitar internațional, în mod special protecției femeilor și copiilor’, a spus Jinga.

Principiile de la Kigali reprezintă un set de principii voluntare, referitoare la protecția civililor în conflictele armate, care au fost adoptate la finalul Conferinței internaționale la nivel înalt ce a avut loc la Kigali, Ruanda, în perioada 28-29 mai 2015, la care au participat reprezentanții primelor 30 de state membre ce contribuie cu trupe și efective de poliție și primele 10 state care sprijină financiar operațiunile de menținere a păcii desfășurate sub egida ONU, oficiali ai ONU, reprezentanți ai mediului academic, precum și alți actori relevanți.

În esență, este vorba despre asumarea de angajamente vizând instruirea adecvată a personalului care este trimis în operațiuni de menținere a păcii, asigurarea că acesta este pregătit inclusiv să utilizeze forța pentru protecția civililor și că nu are limitări naționale în acest sens, angajamentul de a identifica și comunica ONU în timp util necesarul de resurse și capabilități pentru îndeplinirea mandatului și de a contribui la furnizarea de capabilități de sprijin pentru operațiunile de menținere a păcii.

Documentul conținând Principiile de la Kigali a fost semnat până în prezent de 28 de țări, reprezentând aproximativ un sfert din statele care participă cu forțe la operațiunile de menținere a păcii sub egida ONU.