bogdan aurescu

România se alătură UE și NATO și condamnă ferm otrăvirea lui Aleksei Navalnîi cu agent neurotoxic

Corina Bezer

“Condamn cu fermitate otrăvirea otrăvirea liderului opoziției ruse Navalnîi cu agent neurotoxic Noviciok, așa cum a anunțat guvernul german astăzi. Acest act complet inacceptabil reclamă o investigație imparțială și amănunțită, iar cei responsabili trebuie aduși în fața justiției”, a scris Bogdan Aurescu pe contul său de Twitter, potrivit caleaeuropeana.ro.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german a anunțat miercuri după amiază că analizele toxicologice de sânge efectuate în cadrul unui laborator militar german au relevat ”dovezi fără echivoc” că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok.

Navalnîi s-a îmbolnăvit pe un zbor din Siberia către Moscova pe 20 august, forțând avionul pe care călătorea să aterizeze de urgență în Omsk, unde a petrecut două zile în spital înainte de a fi transferat în Germania.

Opozantul rus rămâne într-o unitate de terapie intensivă la Spitalul Charité din Berlin, unde este ținut în comă indusă medical.

Echipa lui Navalnîi susține că a fost deliberat otrăvit și a dat vina pe Kremlin. Medicii ruși din Omsk care l-au tratat pe Navalnîi au spus că testele lor nu au relevat nicio urmă de otravă în organismul lui Navalnîi.

Medicii de la Spitalul Charite din Berlin au ajuns la concluzia că Navalnîi a fost otrăvit cu un grup de substanțe active numite inhibitori de colinesterază, care se găsesc în mai multe medicamente, precum și în unele pesticide și neurotoxine.

Concluzia medicilor germani a determinat guvernele occidentale să ceară Rusiei să investigheze modul în care Navalnîi a fost otrăvit.