De Ultimă Oră

(DOC) ULTIMA ORĂ! Căldura centralizată s-ar putea scumpi semnificativ în Chișinău și Bălți. Ce preț ar putea plăti consumatorii finali

Termoelectrica cere majorarea tarifului pentru căldură în Chișinău. Astfel, noul tarif ar putea fi 2564 de lei/Gcal, cu 740 de lei mai mult, decât în pr…

Actualizat acum 15 ore

Limba romana

Să cunoaştem „eroii”// Cine sunt deputații care s-au pronunțat împotriva limbii române în Constituție

Corina Bezer

Pozitiv s-au pronunțat liberal-democrata Maria Ciobanu, liberalul Lilian Carp și democrații Vladimir Hotineanu, Dumitru Diacov și Nicolae Juravschi. Împotrivă au votat trei membri ai Comisiei: deputatul PDM, Nicolae Dudoglu și socialiștii Marina Radvan și Vlad Bătrâncea. De la vot s-a abținut democrata Elena Gudumac. Proiectul de lege urmează a fi propus spre examinare pe ordinea de zi a Parlamentului. "NU avem demnitate noi, românii din Basarabia, și de aici ni se trag toate relele. În Parlamentul de la Chișinău sunt doar patru deputați găgăuzi, din diferite partide politice, dar fac o gălăgie infernală atunci când cred că li se încalcă anumite drepturi. La noi minoritățile naționale întotdeauna și-au permis să ne dea lecții de istorie, de limbă, de cultură… Nu s-a abținut nici astăzi deputatul găgăuz de a ne spune care este adevărata denumire a limbii pe care o vorbim. Și-a permis și își vor permite atâta timp cât noi NU vom demonstra demnitate și verticalitate. Se votează politic, se gãndește politic, se mănâncă… politic. "Tu-i neamul nevoii!", ar exclama marele Eminescu", a declarat liberal-democrata Maria Ciobanu. 

După ce membrii Comisiei s-au pronunțat prin vot, socialistul Vlad Bătrâncea a calificat votul lui Dumitru Diacov drept unul „de aur”, deoarece a fost deciziv pentru avizarea pozitivă a proiectului de elge.

La patru ani de când Curtea Constituțională (CC) a emis o Hotărâre prin care a statuat că limba oficială în R. Moldova este limba română și nu „limba moldovenească funcționând pe baza grafiei latine”, deputații încă nu au modificat textul articolului 13 din Constituție. Sintagma „limba română” ar putea, totuși, să fie introdusă în legea supremă dacă cel puțin 67 de parlamentari vor susține un proiect de lege în acest sens.