PL Dorin Chirtoaca ACUM

Scântei între PL și Blocul ACUM

Ana Maria Madan

Blocul ACUM a declarat că opțiunea ca PL să facă parte din blocul ACUM nu este una valabilă. „Propunerea noastră era să acceptăm în concurs membri din alte partide, inclusiv PL. La data trimiterii candidaților potențiali de către PL, procesul de evaluare era aproape finalizat. Ne-am exprimat disponibilitatea să discutăm doar circumscripțiile pentru care nu este stabilit candidatul final”, se spune în comunicatul postat pe pagina de facebook a PAS.

Circumscripțiile propuse de înaintașii Blocului Acum pentru PL erau regiunile populate de etnici ruși, cum ar fi Fălești, Taraclia, regiunea transnistreană sau Autonomia Găgăuză.

PAS

Blocul ACUM anunța, în după-amiaza zilei de Crăciun, prin într-o postare pe facebook că niciodată nu a existat posibilitatea  ca PL să facă parte din ACUM.

ACUM

„După ce v-am demascat, vă dați încet arama pe față. Astăzi, pentru prima dată, spuneți: „niciodată nu a existat posibilitatea ca PL să facă parte din ACUM”. Trebuia să o spuneți de la început și să nu mințiți lumea. La ce am mai negociat o lună întreagă? la ce am mai atins compromisul? La ce ați mai salutat aderarea PL la ACUM, pe 16 decembrie? La ce am mai trimis candidații pentru concursul de meritocrație? La ce ați mai chemat la unitate, dacă nu o vreți și o distrugeți, chiar dacă alții o construiesc?”, a scris Dorin Chirtoacă pe pagina sa de facebook.

Dorin Chirtoaca

În lista liberalilor figurează: preşedintele PL, Dorin Chirtoacă, fosta şefă de la „Apă-Canal”, Veronica Herţa, fosta ministră a Educaţiei, Corina Fusu, fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Ion Cebanu, fostul vicepremier, Mihai Moldovanu, dar şi Dumitru Jelescu şi Ion Purice. 

Fostul președinte a PL, Mihai Ghimpu a declarat într-o postare pe facebook că blocul ACUM nu va fi susținut de unioniști, deoarece Năstase i-a alungat din PMAN, atunci când ei au vrut să protesteze alături de PPDA. „Având în vedere “decizia” orgolioasă și îngâmfată, luată de Năstase și Sandu față de participarea PL împreună cu blocul ACUM, consider că PL trebuie neapărat să participe în alegerile din 24 februarie”, a mai scris Ghimpu.

„Consider, că acest bloc ACUM, mai bine zis MUCA, este la fel unul oligarhic, de orientare pro-rusă și n-are nimic pro-UE, decât folosirea acestui obiectiv, întrucât direcția pro-Rusia este ocupată de PSRM și PCRM…”, a scris Mihai Ghimpu. Acesta mai spune că misiunea liderilor ACUM este de a-și elibera patronii din închisoare, iar pentru a-și atinge scopul, după alegerile parlamentare, aceștia vor face coaliție cu PDM sau PSRM.

Mihai Ghimpu

Totodată în conferința de presă susținută de președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă anunță că vor decide în cadrul unei ședințe a partidului cum vor participa în alegerile parlamentare, însă așteaptă o reacție din partea blocului ACUM.