parlament

Şi-au oficializat relaţia! PSRM, Pentru Moldova şi trei deputaţi neafiliaţi au format o coaliţie de guvernare oficială

Corina Bezer

În cadrul unui briefing de presă, preşedintele socialiştilor, Igor Dodon, a declarat că Mariana Durleşteanu este candidatul potrivit pentru constituirea unui Guvern de tranziţie până la alegerile anticipate.

"O persoană care este capabilă să gestioneze un Guvern de tranziţie până la declanşarea alegerilor anticipate. O persoană capabilă să gestioneze criza pandemică şi situaţia economică până la anticipate. Nu vorbim de niciun fel de alianţă sau coaliţie politică, dar vorbim de o majoritate parlamentară tehnică. Orice fel de refuz din partea preşedintelui va reprezenta o gravă încălcare a Constituţiei", a declarat preşedintele PSRM, Igor Dodon. 

În urma anunţului făcut de preşedintele PSRM, reacţiile nu au întârziat să apară. În luarea de cuvânt din plenul Parlamentului, preşedintele interimar al Partidului Acţiune şi Solidaritate, Igor Grosu, a declarat că toate guvernele de salvare şi de scăpare nu sunt decât tentative de a amâna alegerile parlamentare anticipate. 

"Toate Guvernele astea de cinci minute, împachetate de salvare, de scăpare, de nu ştiu ce, e un bluf. Asta e o gogoaşă pentru a amâna ceea ce trebuie să se întâmple – alegeri anticipate", a declarat deputatul PAS, Igor Grosu. 

De altă parte, într-un comunicat de presă, Platforma "Pentru Moldova" a declarat că până la organizarea alegerilor anticipate, ţara trebuie guvernată pentru a nu permite acutizarea haosului şi crizei, iar pentru acest lucru, Republica Moldova trebuie să fie condusă de un Guvern real şi plenipotenţiar. Totuşi, parlamentarii au declarat că decizia de votare sau nevotare va fi luată după ce candidatul propus de PSRM va prezenta echipa şi programul de guvernare. 

"Înţelegem că, până la organizarea acestor alegeri, țara trebuie să fie guvernată. În caz contrar, ne așteaptă un haos total și adâncire totală a crizei în care ne aflăm astăzi. Pentru asta, avem nevoie nu de un guvern fictiv, ci de unul real și plenipotențiar. Decizia noastră de a susține guvernul Durleșteanu va fi luată, bineînțeles, după ce va anunța componența cabinetului său și programul de guvernare. Dar, având în vedere biografia sa profesională impecabilă, capacitățile sale, suntem gata să semnăm în favoarea desemnării ei în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru al Republicii Moldova", se arată în comunicatul platformei. 

Între timp, liderul Partidului Democrat din Moldova, Pavel Filip, a declarat că partidul pe care îl conduce va participa la consultări doar dacă vor fi inițiate de către președintele Maia Sandu.

"Noi nu ne vedem alături de cei care au jefuit această ţară. Reprezint o formaţiune politică, un partid politic şi modul cum acţionează într-o situaţie sau alta Partidul Democrat se ia printr-o decizie comună sau la una dintre şedinţele organului colegial a partidului", a declarat Pavel Filip. 

Cu un discurs mai dur a venit deputatul neafiliat, Octavian Ţîcu. Acesta a declarat că preşedintele Maia Sandu şi PAS-ul nu ar fi înţeles esenţa votului din 15 noiembrie 2020. 

"Acum aţi ajuns la dicreţia lui Dodon, care vă dă lecţii de moralitate vă aduce prim-ministru şi aţi rămas singuri pentru că s-a încălcat principiul fundamental pentru care noi am ajuns în acest Parlament. Voi aţi înţeles această victorie din 15 noiembrie ca şi multe altele care au fost până acum ca un merit personal al Maiei Sandu sau al guvernelor care au fost emanaţia PAS-ului", a punctat Ţîcu. 

De altă parte, preşedintele Pro Moldova, Andrian Candu, a declarat că alegerile parlamentare anticipate sunt riscante, întrucât nu îşi doreşte ca în viitorul Parlament să acceadă persoane precum Renato Usatîi. 

"Aş vrea să văd foarte mult, pe lângă sinceritate, respectarea legii, legea să stea în faţa locului şi la capul mesei pentru toţi şi nimeni mai presus de lege", a declarat Candu. 

La distanţă de doar câteva ore de la anunţul socialiştilor de a o desemna pe Mariana Durleşteanu în funcţia de premier, deputaţii Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr şi-au anunţat disponibilitatea de a crea un Guvern minoritar. Mai mult, aceştia au cerut consultări urgente cu preşedintele Maia Sandu pentru a-l prezenta pe Andrei Năstase drept candidat al formaţiunii la funcţia de prim-ministru. 

"Deputaţii Partidului Platforma DA cu candidatura domnului Andrei Năstase pentru funcţia de prim-ministru. Mult timp a fost pierdut, mult timp, cu întârziere, au rămas ore numărate, încă nu-i târziu, mingea-i pe terenul doamnei Preşedinte", a declarat Slusari. 

Potrivit unei hotărâri a Curţii Constituţionale din luna august 2020, în cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută, formalizată, președintele Republicii Moldova este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de prim-ministru. Decizia mai arată că în cazul în care şeful statului refuză acest lucru, poate fi suspendat din funcţie sau chiar demis.