Socialiștii nu se lasă și anunță manifestări ample pentru 9 Mai cu Panglica „Sf. Gheorghe”, interzisă prin lege

Veronica Țurcanu

PSRM anunță pentru ziua de 9 mai „măsuri frumoase” – „Parada Victoriei” și „Regimentul Nemuritor” – după ce preşedinta Maia Sandu a promulgat, pe 19 aprilie, legea privind interzicerea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor care propagă războiul – literele „ V” și „Z” și Panglica „Sfântul Gheorghe”.

„Împreună cu colegii, cu echipa, cu mulți cetățeni, de 9 Mai, vom fi tot acolo unde am fost, pe același traseu, cu Regimentul nemuritor, vom spune aceleași lucruri și nu vom permite ca cineva, un Lilian Carp, un Alaiba, să ne cenzureze, să ne spună cum să ne comportăm în această zi”, a declarat secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea.

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a declarat că la data de 9 mai, atunci când Republica Moldova marchează atât Ziua Europei, cât și Ziua Victoriei, toți cei care vor utiliza panglica „Sfântului Gheorghe”, vor fi amendați. Legea nu vizează persoanele care poartă această panglică la medaliile sau ordinele militare.

Menționăm că de astăzi, 20 aprilie 2022, de astăzi, în Republica Moldova sunt interzise simbolurile de război, inclusiv panglica Sfântului Gheorghe. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial. Nerespectarea interdicției și promovarea simbolurilor agresiunii militare ruse va fi sancționată cu amenzi de la 4 500 de lei la 9 000 de lei pentru persoanele fizice. În cazul persoanelor juridice sau cu funcții publice, amenda se ridică până la 30 000 de lei.