...

Spania va susține Republica Moldova în reformarea domeniului justiției și combaterea corupției

Elena Mudrâi

 În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre dinamica relaţiilor bilaterale, remarcând intensificarea, în ultima perioadă, a dialogului politic dintre țara noastră şi Regatul Spaniei, inclusiv în cadrul forurilor internaționale. În acest context, Pavel Filip a subliniat necesitatea impulsionării cooperării economice, dezvoltării proiectelor investiționale comune, a schimbului de experiență în ceea ce privește implementarea Acordului de Asociere cu UE, reforma justiției și lupta împotriva corupției.

”Sperăm să păstrăm şi să dezvoltăm în continuare acest parteneriat important, să valorificăm tot potenţialul de cooperare bilaterală, să stimulăm contactele de afaceri și proiectele investiționale. Suntem interesați de expertiza Spaniei în domeniul justiției și combaterii corupției, deoarece vedem eficiența Departamentului National Anticoruptie în România, modelul fiind preluat din Spania”, a spus Pavel Filip.

La rândul său, Ramiro Fernández Bachiller a dat asigurări că Spania va susține Republica Moldova în procesul de integrare europeană cu expertiza și consultanța necesară. De asemenea, Ambasadorul a spus că va trimite mesaje de încurajare comunității de afaceri spaniole, dar și europene, pentru a veni cu investiții în Republica Moldova.

”Știm cât de importante sunt reformele. Spania are experiența reformelor severe în perioada de criză, care au ridicat-o pe a cincea poziție printre țările Uniunii Europene. De aceea, puteți conta pe sprijinul Spaniei în structurile internaționale, în efortul de integrare europeană și susținere la implementarea reformelor în justiție și anticorupție, precum și în derularea proiectelor de infrastructură, educație, turism, medicină, sau energie”,a subliniat diplomatul spaniol.

 Părţile au convenit asupra menținerii unui dialog activ, atât pentru continuarea dezvoltării relaţiilor bilaterale cât şi pentru o valorificare mai bună a intereselor comune ale celor două state la nivel european şi internaţional.