jj

SUA ar putea cere OFICIAL retragerea trupelor ruse din Transnistria

Corina Bezer

Anunțul a fost făcut la întâlnirea președintelui Parlamentului Andrian Candu cu grupul de prietenie din Camera Reprezentanților a Congresului SUA. Congresmanul David Price, co-președintele grupului, a reiterat suportul pentru Republica Moldova în eforturile de consolidare a democrației, creștere a securității energetice, continuare a reformelor, dezvoltare economică și protejare a spațiului informațional.

La rândul său, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a mulțumit pentru determinarea colegilor din Congresul SUA de a susține în continuare dreptul țării de a lua decizii fără constrângeri sau presiuni din exterior.

Amintim că în februarie curent, Congresul SUA a înregistrat o rezoluție în care susţine lupta Republicii Moldova cu acţiunile de dezinformare desfăşurate de Federația Rusă în mass-media naţională. În document se face îndemn către conducerea Federaţiei Ruse să-şi retragă trupele şi muniţiile din regiunea transnistreană, să se abţină de la ameninţări economice sau de la exercitare a presiunilor asupra Moldovei, precum să înceteze orice acţiuni care susţin mişcările separatiste de pe teritoriul țării noastre. Documentul mai specifică faptul că Statelor Unite susţin procesul de reintegrare pe cale paşnică a regiunii din stânga Nistrului, oferindu-i acesteia statut special în cadrul ţării. Rezoluția a fost înregistrată în Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA de către congresmenii David Price şi Pete Olson.