Parlamentul Republicii Moldova

Top 10 cele mai importante evenimente politice din 2017

Corina Bezer

Tot pe prima poziție este trecut și progresul înregistrat în relațiile cu FMI, UE și susținerea eforturilor pentru procesul de reformă din partea SUA și UE. „Guvernul a dat dovadă că va continua procesul de integrarea a Republicii Moldova în UE și s-a poziționat ca garant al acestui proces, ceea ce a determinat liderii țărilor vecine (România și Ucraina) să susțină drumul european al Moldovei și să încurajeze Consiliul Europei să sprijine Moldova”, susțin autorii clasamentului, potrivit IPN.

Pe locul doi în clasament este faptul că vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova, ceea ce a dus la agravarea relațiilor între Moldova și Federația Rusă. Acest eveniment este urmat, pe treapta a treia, de modificarea Codului Electoral, prin care la următoarele alegeri va fi implementat sistemul de vot mixt. „Campania de informare despre sistemul electoral și eforturile autorilor inițiativei nu au fost suficiente pentru a convinge pe toți cetățeni și oficiali europeni de a trece la un sistem electoral nou”, susțin autorii.

Prin arestarea primarului general Dorin Chirtoacă, eveniment poziționat pe a patra treaptă a clasamentului, autorii menționează că s-a dat startul luptei cu corupția în Primăria capitalei, iar înaintarea Silviei Radu în funcția de primar interimar a permis reformarea aparatului Primăriei. În contextul evenimentelor legate de arestul primarului, se scoate în evidentă faptul că Partidul Liberal a ieșit din coaliția de guvernare și a trecut în opoziție.

Referendumul pentru demiterea primarului general este pe locul cinci în clasament. „Eșuarea referendumului a arătat și problema mobilizării spectrului de stânga din cauza conflictului dintre Partidul Socialiștilor şi Partidul Nostru”, susțin realizatorii topului.

Un alt eveniment politic al anului 2017, care se regăsește pe treapta a șasea a topului, este formarea blocului comun între forțelor politice care au încercat să pună presiune asupra guvernării. Autorii scot în evidență că unirea forțelor pro-europene cu cele pro-rusești a avut un efect negativ, fapt ce a dus la scăderea încrederii cetățenilor în partidele acestui bloc.

Procedura de suspendare temporară din funcție a președintelui pentru numirea ministrului apărării este considerată de către experți este pe locul șapte și este urmată de evenimentul care a dus la formarea blocului comun de către PAS și PPPDA pentru alegerile parlamentare și aderarea lor la PPE.

Clasamentul este încheiat de reforma administrației publice centrale și remanierile guvernamentale (poziția a noua) și progresul obținut în procesul de reglementare transnistreană (poziția a zecea). Reprezentanții politici de la Chișinău și Tiraspol au găsit soluții de compromis, au semnat mai multe protocoale care vin să soluționeze problemele cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și a fost redeschis râul Gura Bâcului-Bâcioc, conchide Centrul Tehnologiilor Electorale.