Traian Basescu

Traian Băsescu: „Republica Moldova se află într-o zonă gri, fără nicio perspectivă de aderare la UE”

Corina Bezer

Potrivit lui Băsescu, momentul reîntregirii neamului românesc este foarte aproape, întrucât creșterea curentului unionist se simte tot mai mult în Republica Moldova. Cu toate acestea, fostul președinte al României spune că doar prin voința politică va fi posibilă Unirea, așa cum s-a făcut la 27 martie 1918. „Nu putem, vorbi de un referendum în cazul Unirii Republicii Moldova cu România. Pentru că referendumul mai are apoi un filtru – decizia politicului. Ori dacă ne uităm la 27 martie 1918, unirea Basarabiei cu România s-a făcut prin decizia de la Chișinău, nu prin referendum. Acea decizie este valabilă și acum din punct de vedere istoric, pentru că nu a fost infirmată de nimeni. Trebuie să purcedem la un proces prin care Parlamentele celor două state independente să voteze, ca și în martie 1918, reunificarea țării”, a declarat Traian Băsescu.

Mai mult, Băsescu este de părere că la momentul Unirii, Transnistria va fi un subiect de negociere între Moscova, Kiev și București, întrucât „frontiera istorică a României a fost pe Nistru și nu dincolo”. Obiectivul unionist vizează unirea Republicii Moldova cu România cu frontiera la Nistru. Eu nu aș putea să mint. Rusia e o putere cu care trebuie de negociat. Noi avem populație românească aici, în Republica Moldova, dar nu venim cu tancurile, așa cum fac ei. Noi venim si vorbim, venim și prezentăm soluții în așa fel încât să ajungem la un acord politic prin vot în Parlament”, a adăugat fostul președinte al României.

Întrebat despre finalitatea declarațiilor de unire semnate atât în Republica Moldova, cât și în România, Băsescu spune că acestea sunt foarte importante întrucât pun o presiune politică pe cei de la conducere. Este o presiune politică pe cei de la conducere. Nu sunt acte care au efect juridic. Sunt simbolice, dar arată că un curent unionist puternic a pornit în Republica Moldova. Dacă în 2005, doar 4% își doreau Unirea, astăzi unele sondaje arată că peste 35% din cetățenii Republicii Moldova vor reîntregirea neamului. Acum trebuie să ne gândim la un singur lucru – care e perspectiva Republicii Moldova? În UE – nu, în Uniunea Euroasiatică – nu. Rămâne un stat ca Republica Moldova fără perspectiva unui trai mai bun pentru cetățenii ei? Cât de inconștienți trebuie să fie politicienii s-o mențină în această stare?, a mai declarat Băsescu.

În ceea ce privește candidații PUN la Primăriile Chișinău și Bălți, Băsescu este de părerea că tinerii trebuie să ia locul vechii generații pentru a putea face o schimbare adevărată. „Tinerii noștri, Constantin Codreanu și Sergiu Burlacu, sunt foarte pregătiți, iar eu, care am avut o carieră foarte frumoasă de tânăr, am convingerea că ambii vor fi niște primari foarte competenți. A venit timpul să vină o nouă generație de politicieni în Republica Moldova. Ajunge cu vechea generație!, a conchis Băsescu.