Ultima oră! Curtea Constituţională l-a „făcut” pe Dodon preşedinte
„Se confirmă rezultatele alegerii preşedintelui Republicii Moldova la 13 noiembrie 2016. Doi, se validează alegerea domnului Igor Dodon în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Trei, prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac. Intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul oficial al Republicii Moldova”, a declarat Alexandru Tănase în finalul şedinţei, lăsând loc pentru speculaţii şi îndoieli.
Astfel, Igor Dodon va putea depune jurământul pentru funcţia de preşedinte, dar nu mai târziu de 45 de zile de la alegerile prezidenţiale. Cu toate acestea, magistraţii constituţionali au constatat că autorităţile competente, şi anume Comisia Electorală Centrală şi instanţele de drept comun, şi-au declinat obligaţiile de a examina contestaţiile, pasându-le Curţii Constituţionale. În decizia Curţii se spune că autorităţile au ignorat nejustificat contestaţiile celor 1434 de cetăţeni moldoveni de peste hotare care nu au putut vota din cauza epuizării buletinelor de vot, dar şi cele 2597 de semnături din sesizările colective.
Astfel, chiar dacă Curtea Constituţională a recunoscut mai multe deficienţe ale procesului electoral, a recunoscut şi a confirmat rezultatele alegerilor.
„Curtea Constituţională subliniează necesitatea ca întreaga legislaţie electorală cu privire la alegerea preşedintelui să fie reexaminată, urmând un cod electoral revizuit, în urma căruia să se asigure un scrutin democratic şi transparent. În acest sens, Curtea a formulat 6 adrese Parlamentului”, a conchis Alexandru Tănase.
Potrivit magistraţilor constituţionali, toate aceste încălcări nu au fost de natură să influenţeze rezultatele alegerilor. În acelaşi timp, în debutul şedinţei Curţii Constituţionale, membrii organizației unioniste „Onoare Demnitate și Patrie”, au protestat în fața Curții Constituționale, cerând nevalidarea alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie.
"În Republica Moldova există foarte multă lume și peste hotare sunt mulți cetățeni care consideră că alegerile au fost fraudate. Suntem nemulţumiţi de decizia Curţii Constituţionale. Se vede că "cineva" nu își dorește proteste cu privire la acest subiect. Cineva își dorește să îl întroneze președinte pe Dodon. Oare cine ar fi acel cineva? Să fie oare cineva din "pro-europenii" noștri pervertiți la socialism?", a declarat nedumerit Vlad Bileţchi, preşedintele ODIP.
Amintim că mii de cetăţeni nu şi-au putut exercita dreptul la vot din cauza insuficienţei buletinelor de vot în diasporă. Astfel, mai multe persoane de peste hotare au contestat în instanţă că nu le-a fost asigurat dreptul la vot tuturor, aşa cum prevedere Constituţia. Cauza a ajuns la Curtea Supremă de Justiţie, dar a fost respinsă.