ee

Un grup de intelectuali contestă acțiunile planificate de președinte pentru 24 august

Corina Bezer

Și, pe de altă parte, dorește să proslăvească, să elogieze regimul sovietic care a fost instaurat în Basarabia după operațiile militare din vara anului 1944”. Grupul de intelectuali a lansat, într-o conferință de presă la IPN, un apel public către cetățeni prin care îi invită la un miting comemorativ, care urmează să aibă loc pe 23 august.

„La 23 august, se vor împlini 80 de ani de la semnarea odiosului Pact Molotov-Ribbentrop și a Protocolului adițional secret, documente prin care cele două tiranii ale timpului – Germania nazistă și Uniunea Sovietică comunistă – și-au împărțit sferele de influență în Europa Centrală și de Sud-Est. Între altele, în cârdășia secretă sovieto-nazistă a fost vizată și România. În linii generale, Pactul Molotov-Ribbentrop a aprins lumina verde în declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial, cea mai mare și sângeroasă conflagrație din istoria omenirii. La 28 iunie 1940, în bună înțelegere cu Germana hitleristă, URSS a anexat Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța, promovând în aceste teritorii politici represive împotriva populației, organizând acțiuni de naționalizare, sovietizare, deznaționalizare, deportare etc”, a declarat istoricul Anatol Petrencu, citând din apelul public.

Istoricul a menționat că „în toiul operațiilor militare din cel de-al Doilea Război Mondial, pe data de 24 august 1944, URSS a reanexat teritoriile, ocupate în iunie 1940, reluând vechea politica criminală de represiune și deznaționalizare, la care s-a adăugat forme noi de persecuție împotriva populației civile – înfometare, deportarea în masă și altele”.  „Cred că este firesc ca această zi de 24 august să fie o zi de doliu. În 1939, în Basarabia erau atestați 5,2 milioane de locuitori, iar în 1952, dintre aceștia mai rămăsese 2,5 milioane. Deci, jumătate din populație dispăruseră. Și atunci ce serbăm noi la 24 august. Este ca și cum am dansa, la acea sărbătoare anunțată, pe mormintele celor peste două milioane de cetățeni de ai noștri care au dispărut în această perioadă”, a declarat scriitorul Nicolae Dabija.

Istoricul Ion Negrei a menționat că acest apel este dictat de faptul că autoritățile Republicii Moldova, deși stat independent, continuă practică sovietice. „Ziua aceasta de 24 august 1944, când în spațiul dintre Prut și Nistru, a fost reinstaurat regimul totalitar sovietic comunist, devine o zi de manipulare a opiniei publice. Devine o zi de profanare a memoriei istorice, devine o zi în care populația băștinașă, victimele acestui popor sunt înjosite, ponegrite, sunt devalorizate, deoarece se organizează marii campanii propagandistice în care lucrurile sunt prezentate denaturat”, a mai spus istoricul.

„Considerăm că orice deformări ale istoriei în continuare, după modelul țarist, sovietic, orice încercări de a lipsi generația tânără de adevăr referitor la tot ceea ce s-a întâmplat de-a lungul timpului, mai ales după 28 iunie 1940 încoace, trebuie să fie evitate”, a notat Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova.

Directoarea Liceului teoretic „Vasile Alecsandri”, Daniela Vacarciuc, a declarat că Pactul Molotov-Ribbentrop „reprezintă o intenție diabolică a unor minți criminale din 1939”. Și este extrem de important ca istoricii să sensibilizeze comunitatea, să condamne aceste atrocități.

Interpreta Zinaida Bolboceanu a făcut un apel către colegii ei să refuze apariția în scenă pe data de 24 august, la concertul organizat de Igor Dodon.  

Mitingul comemorativ va fi organizat în Scuarul Europei din Chișinău, începând cu ora 12.00.