AUR

(VIDEO) Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) denunță presiuni și abuzuri din partea organelor de drept ale Republicii Moldova

Corina Bezer

În context, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Vlad Bilețchi a declarat că recent, autocarul AUR, implicat în Caravana Unirii, a fost vandalizat de o persoană în stare de ebrietate, care purta chipiu de la Partidul PACE, iar poliția nu a luat atitudine în acest sens. Ulterior, șoferul autocarului a fost amendat abuziv la Orhei, sub pretextul că ar fi staționat în timp ce debarca membrii și reprezentanții formațiunii, care participau atunci la un protest în fața Primăriei Orhei. Mai mult, Vlad Bilețchi a semnalat și faptul că mai mulți experți din România, care oferă servicii de consultanță formațiunii, sunt filați de angajați ai SIS.

„Chiar dacă Alianța pentru Unirea Românilor a apărut relativ recent pe eșichierul politic din Republica Moldova, am devenit în scurt timp un partid incomod sistemului. Asta pentru că noi nu operăm cu jumătăți de măsură, nu tolerăm fărădelegile și am denunțat din start sistemul corupt și mafiot din dreapta Prutului. Condamnăm aceste încercări disperate de a periclita buna desfășurare a campaniei electorale și cerem insistent instituțiilor de drept să respecte legea și să nu mai admită astfel de abuzuri”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).

La fel, în cadrul conferinței de presă, candidatul AUR, Dorin Chirtoacă, a anunțat că miercuri, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins definitiv încercarea Partidului condus de Mark Tkaciuk de a scoate AUR din cursa electorală.

„Am fost martorii unei încercări disperate a trădătorilor de neam de a ne scoate din cursa electorală. Nu este o coincidență faptul că dintre toate partidele, s-a încercat anume înlăturarea Alianței pentru Unirea Românilor din cadrul acestor alegeri. Într-un final, dreptatea a triumfat, iar AUR rămâne în cursa electorală. Asta întrucât, pentru noi, legea este lege, iar noi am respectat fiecare prevedere a Codului Electoral. Sesizarea acestui partid neînsemnat demonstrează faptul că oamenii sistemului se tem de AUR”, a declarat Dorin Chirtoacă.

La final, reprezentanții formațiunii au făcut apel către partidele de dreapta să respecte legea, făcând trimitere la implicarea instituției prezidențiale în campania electorală.

„Am criticat de fiecare dată implicarea fostului președinte Igor Dodon în campania electorală, care a mințit fără rușine că va fi președintele tuturor. Cu regret, constatăm și de această dată implicarea instituției prezidențiale în campania electorală, întrucât partidul din care a făcut parte Maia Sandu se asociază de fiecare dată cu imaginea acesteia. Le sugerăm colegilor noștri de pe flancul pro-european să nu admită încălcări ale legislației în vigoare. Legea este scrisă pentru toți și trebuie respectată”, a precizat Vlad Bilețchi.

„Alianța pentru Unirea Românilor este singura formațiune care nu acceptă alianțe de compromis. Votul util este pentru AUR. Noi vom accede în Parlamentul de la Chișinău pentru a evita o alianță est-vest, iar singurii noștri parteneri din viitorul Legislativ vor fi cei de la PAS, PPDA și alte forțe pro-europene. Le cerem doar colegilor de pe dreapta să respecte legea și să înțeleagă că nu suntem dușmanii lor”, a declarat Igor Hâncu, candidat AUR.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) va candida cu numărul 14 în buletinul de vot pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Formațiunea este singura care a reușit să consolideze forțele unioniste și, în premieră, cap de listă electorală este o moldoveancă din diaspora – Victoria Grosu-Vremeș.