(VIDEO) Consilierul lui Zelenski: Moldova poate avea mari neplăceri și lucrul cel mai rațional este să ceară ajutorul României și Ucrainei

Ala Găină

Alexei Arestovici, unul din consilierii președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține că Moldova se poate adresa oricând Ucrainei pentru a primi ajutor, iar problema transnistreană poate fi rezolvată cât ai pocni din deget. Declarațiile au fost făcut în cadrul unui interviu acordat în seara zilei de marți.

„Republica Moldova poate avea probleme serioase. Ceea ce ar putea face R. Moldova în acest sens este să ceară ajutorul Ucrainei sau României. – României? -Ei sunt acelaşi popor. Dar România, da, este ţară membră NATO, membră a Uniunii Europene, iar aici ar putea fi tare vesel. Dar şi pentru noi Republica Moldova este un vecin apropiat, nu ne sunt indiferenţi, apropiat ca destin, de aceea pot apela şi la ajutorul nostru”, a declarat Arestovici.

Referitor la declarațiile apărute în spațiul public, precum că Ucraina ar încerca să atragă în război Republica Moldova, consilierul lui Zelesnki a declarat:

„Rușii au adăugat o nouă direcție operativă, pentru noi asta este clar. Referitor la declarațiile persoanelor ruse că vrem să ocupăm Moldova de ce mai deschid un alt front când nu se pot lămuri cu cel existent deja. Așteptăm, cu nerăbdare să vedem ce vor face. Noi credem că ei de fapt vor să se miște către Odesa, pentru a vinde ceva poporului rus”, a declarat Arestovici.

Miercuri, 27 aprilie, aşa-zisul Minister de Interne al Transnistriei, regiune separatistă prorusă a Republicii Moldova, a anunţat că în timpul nopţii de marţi spre miercuri au fost trase focuri de armă dinspre Ucraina asupra satului Cobasna unde se află un mare depozit de armament și muniții al armatei ruse.

În dimineața zilei de 26 aprilie, în localitatea Maiak din raionul Grigoriopol au răsunat două explozii. Drept urmare au fost scoase din funcțiune două, cele mai puternice antene ale radio centrului „Maiak”.

Așa-numitul Consiliu de Securitate de la Tiraspol a declarat Cod roșu de amenințare teroristă în regiune. 

Serviciile secrete ucrainene au publicat un document prin care învinuiesc serviciile speciale ruse în organizarea exploziilor din Tiraspol. Acest lucru a fost raportat de Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei.

În seara de 25 aprilie, în sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol, așa numitul MGB, a avut loc o explozie. Presa ucraineană spune că din imaginile de la locul exploziei din Tiraspol se vede un tub de la lansatorului de grenade rusesc „Tavolga”. Astfel de arme sunt utilizate doar în Rusia și Transnistria, precum și în Iordania, și în Gabon.

Ulterior, Biroul politici de reintegrare a emis o notă informativă prin care îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu incidentul care s-a produs astăzi în oraşul Tiraspol.