covid

DE ULTIMĂ ORĂ

ULTIMA ORĂ! Zi neagră pentru Republica Moldova. Într-o singură zi au decedat 11 persoane din cauza COVID-19

11 persoane au decedat doar într-o singură zi din cauza noului tip de coronavirus. Astfel, bilanțul deceselor a ajuns la 261. În același timp, potrivit Ministerului Sănătății, încă 54 de cazuri noi au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, după procesarea a 478 de teste de laborator. 53 cazuri cu transmitere locală și 1 caz de import (Federația Rusă). De la începutul pandemiei, în Republica Moldova au fost confirmate 7147 de cazuri de COVID-19.

Mai multe

medici coronavirus

(VIDEO) Lucrătorii medicali și polițiștii infectați cu COVID-19 vor primi câte o indemnizație unică de 16 mii de lei

30-03-2020 09:41

Medicii, asistenții medicali, polițiștii, polițiștii de frontieră și alți angajați ai statului care se află în prima linie și vor fi depistați pozitiv cu COVID-19, vor primi un ajutor unic în valoare de 16 mii de lei. Anunțul a fost făcut după ședința conducerii de vârf a Republicii Moldova.

„Pentru angajații din structurile de stat, testați pozitiv cu Covid-19, medicii, asistenți medicali, polițiști, vameși infectați sunt peste 70 de persoane, statul va acorda un ajutor unic de 16 mii de lei, 2 salarii medii pe economie”, a spus Igor Dodon.

Potrivit autorităților, lucrătorilor medicali le va fi dublat salariul pentru perioada de criză.

În același timp, au fost luate mai multe măsuri de ordin economic. Astfel, pentru întreprinderile care și-au sistat activitatea în urma deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, statul co-participă, din bugetul de stat, la menținerea locului de muncă și achitarea salariului prin restituirea a 100% din impozitul pe venit al persoanei fizice, contribuției sociale, contribuției medicale – adică 44-45% din fondul de salarizare.

Igor Dodon a spus că pentru celelalte întreprinderii care și-au sistat total sau parțial activitatea, nu prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, se restituie 60% din impozitul pe venit al persoanei fizice, contribuției sociale, contribuției medicale.

Totodată, persoanele care au activat cel puțin nouă luni la o întreprindere și și-au pierdut locul de muncă urmează să se adreseze la oficiile forței de muncă pentru a obține 60-80% din salariul de la ultimul loc de muncă. Pentru acesta, Fondul de Șomaj al țării va fi majorat de trei ori. Pentru persoanele care nu au vechime de muncă de minimum nouă luni sau nu au avut un loc de muncă stabil în ultimul timp și nu pot beneficia de procedura clasică de obținere a ajutorului de șomaj, statul le va acorda un suport financiar în mărimea salariului minim garantat pe economie, în valoare de 2 775 de lei.