covid

68 cazuri noi de COVID-19, în ultimele 24 ore

Corina Bezer

Total teste efectuate în această zi, primar şi repetat – 481.

Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 4 995 cazuri.

Din numărul total de cazuri de infecție din această zi, 9 sunt lucrători medicali: medici- 2, asistenți medicali – 5, personal auxiliar – 2.

Viorica Dumbrăveanu a informat despre înregistrarea unui nou focar de infecție cu COVID-19, este vorba despre Centrul  de plasament temporar  pentru persoanele adulte cu dizabilități Bădiceni, unde au fost înregistrate 4 cazuri de Covid -19. Trei cazuri sunt din rândul angajaților, iar un caz din rândul beneficiarilor. Din aceste 4 persoane, două se află în tratament la domiciliu, o persoană este internată în SR Soroca și alta este spitalizată în Spitalul de Psihiatrie din Bălți.

La moment, în izolatorul Centrului sunt plasate 13 persoane care se află sub monitorizare. Astăzi, au fost colectate 100 de probe la Covid-19 (96 de beneficiari și 4 din rândul personalului).

În același timp, în cadrul Centrului au fost întreprinse mai multe măsuri de sănătate publică: triajul riguros al beneficiarilor și angajaților prin termometrie, la depistarea semnelor catarale, plasarea persoanelor suspecte/beneficiarilor în izolatorul instituției,  stabilirea contacților din rândul beneficiarilor și angajaților, cu asigurarea monitorizării stării de sănătate, intensificarea regimului de igienizare și dezinfectare a încăperilor, limitarea accesului în grupe, etc.

În Centrul de Plasament Temporar pentru persoanele adulte cu dizabilități Bădiceni sunt 382 de beneficiari și 214 angajați.

Informăm că, în luna aprilie, în cadrul Institutului Oncologic au fost înregistrate 3 cazuri de infectare cu noul coronavirus, în rândul angajaților, care deja s-au tratat. Urmează testarea repetată a acestora, după 14 zile de autoizolare. Totodată, în luna mai au fost înregistrate 4 cazuri de infecție, în rândul personalului medical. La moment, se realizează testarea persoanelor care au fost în contact cu aceștia.

În perioada ianuarie-mai, 12 pacienți internați în cadrul Institutului Oncologic, care întruneau definția de caz COVID-19, au fost supuși pocedurii de testare. Urmare, testele au fost negative. 

La moment, se întreprind toate măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19,  în cadrul instituției respective.

Totodată, MSMPS anunță despre înregistrarea altor decese provocate de COVID-19:

Deces 172: femeie, 78 ani, din r-nul Basarabeasca, transferată de la SR Basarabeasca la SR Cimișlia, pe data de 07.5.2020. Comorbidități:  HTA, paralizie post AVC.

Deces 173: femeie, 72 ani, din Tiraspol. Comorbidități:  diabet zaharat, HTA, cardiomiopatie

Deces 174: femeie, 68 ani, din mun. Chișinău, transferată de la SCM Sfînta Treime la Institutul de Medicină Urgentă, pe data de 07.05.2020. Pneumonie interstițială bilaterală, insuficiență cardio-respiratorie, insuficiență poliorganică.

Deces 175: femeie, 81 ani, din mun. Chișinău, transferată de la SCM Sfînta Treime la Institutul de Medicină Urgentă, pe data de 05.05.2020. Comorbidități:  insuficiență respiratorie gr. III, AVC.

Deces 176: Bărbat de 56 ani, din Basarabeasca. Internat la data de 9 mai, în cadrul Spitalului raional Cimișlia. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială, obezitate.

Până în prezent, în total 1 980 persoane au fost tratate de COVID-19.