Ziua Nationala fara alcool

Astăzi este marcată Ziua Națională fără Alcool

Alexandrina Godiac

Datele au fost făcute publice de Ziua Națională fără alcool, care este marcată anual la data de 2 octombrie și care este dedicată conștientizării riscului consumului excesiv de alcool asupra sănătății.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, mortalitatea prematură în grupa de vârstă 15-49 ani reprezintă o altă consecință a consumului excesiv de alcool. Neplăcerea globală la bărbați constituie 7,1 %, comparativ cu 2,2 % la femei. Adolescenții și tinerii până la 25 de ani reprezintă un grup cu un risc sporit datorită percepției inadecvate asupra consecințelor consumului de alcool.

La nivel global, consumul de alcool este de 6,4 litri de alcool pur per locuitor în vârstă de peste 15 ani, echivalent a 13,9 grame de alcool pur pe zi. La nivel european, consumul de alcool a devenit a șasea cauză de mortalitate și deces prematur.

În Republica Moldova, datele statistice arată că alcoolismul cronic este în descreștere, în anul 2018 constituind numărul de 86,2 cazuri la 100 de mii de locuitori, în comparație cu 121,3 la 100 de mii de locuitori în 2010.

Totodată, comparativ cu media europeană, alcoolism cronic pe parcursul a mai multor ani este constant înaltă, fiind de trei ori mai mare.