dd

Cât de pregătite sunt autoritățile Republicii Moldova pentru sezonul de gripă

Corina Bezer

O doză de vaccin antigripal costă 121 de lei. Totuși, din cauza gripei 32 de oameni au murit. Aceștia nu erau vaccinați. Alte 1 mie 117 – s-au îmbolnăvit de virusul AH1N1.

Moldova va primi donația de vaccinuri, 100 de mii de doze de la  organizația „The Task Force for Global Health, cu care Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale are semnat un memorandum. Și aceste doze, ne asigură epidemiologii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică urmează să ajungă în Moldova între 15-20 octombrie, după care va începe vaccinarea antigripală.

Printre primii beneficiari ai vaccinului vor fi copiii, gravidele, pacienții cu maladii cronice – astm bronşic, insuficienţă renală, hepatică, respiratorie, cardio-vasculară, diabet zaharat, patologii imunodeficitare, inclusiv HIV/SIDA, bolnavii de tuberculoză, bătrânii şi invalizii instituționalizați în aziluri, lucrătorii instituţiilor medico-sanitare, efectivul poliției de frontieră care activează la punctele de trecere a frontierei, personalul serviciului vamal din punctele de trecere a frontierei. De asemenea, vor fi imunizați și reprezentanții Ministerului de Interne, antrenat în prevenirea epidemiei de gripă și înlăturarea acestora, efectivul Armatei Naţionale , cel al Trupelor de Carabinieri, personalul din instituţiile de asistenţă socială, orfelinate, casele şi şcolile de tip internat, sanatoriile pentru copii, personalul azilurilor de bătrâni şi invalizi, echipajele aeronavelor şi lucrătorii din aeroport implicaţi în deservirea pasagerilor, personalul Serviciului Situaţii Excepţionale, organele de conducere din administraţia publică centrală, locală, implicați în prevenirea epidemiei.

Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, pentru anii 2019-2020, se recomandă vaccinuri trivalente (cu trei componente) care să conțină:

A / Brisbane / 02/2018 (H1N1) virus asemănător pdm09.

A / Kansas / 14/2017 (H3N2).

Virus B / Colorado / 06/2017 (linia Victoria)

Vaccinurile quadrivalente (cu patru componente), care protejează împotriva a doua linii de virusuri B, sunt recomandate să conțină: cele trei virusuri recomandate mai sus, plus virusul B / Phuket / 3073/2013 asemănător (linia Yamagata).

Sursa: Sanatateinfo.md