tigarag

Ce se întâmplă în organism când fumezi ţigară electronică

Carolina Costin

Daily Mail informează că multe dintre mărcile de ţigări electronice, disponibile inclusiv în Marea Britanie, sunt importate fără controale amănunţite, iar unele dintre dispozitive provin din China.

Din cauza faptului că aceste produse nu conţin tutun, ţigările electronice nu sunt considerate dispozitive medicale, motiv pentru care experţii din domeniul sănătăţii cer autorităţilor să impună anumite criterii după care acestea pot fi comercializate.

„Aceste dispozitive ar putea salva vieţile a milioane de fumători care doresc să renunţe la acest viciu. Problema este că ţigările electronice nu conţin reglementări clare în ceea ce priveşte depozitarea lor şi modul corect în care trebuie curăţate şi în care se poate înlocui nicotina”, a spus prof. John Britton, de la Royal College of Physicians Tobacco Advisory Group.

Profesorul a mai precizat că aceste dispozitive nu ar trebui considerate o terapie sigură de renunţare la dependenţa de tutun.

„Tratamentele folosite în cazul fumătorilor care vor să renunţe la acest viciu îndeplinesc anumite standarde farmaceutice. Aceste tratamente au fost supuse unor teste extrem de riguroase înainte de a fi lansate pe piaţă. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre ţigările electronice, mai ales că nu sunt cunoscute de către consumator toate substanţele existente în lichidul pe care şi-l pune în dispozitiv”, avertizează expertul.

Ţări care au interzis comercializarea acestor dispozitive 

Din cauza lipsei unor reglementări clare în privinţa acestor tipuri de ţigări mai multe ţări, printre care Canada, Australia şi Singapore, au interzis comercializarea acestor dispozitive din cauza temerilor legate de posibilele efecte secundare, mai notează cotidianul britanic.

La rândul său, Jean King, directorul Asociaţiei de Cercetări Oncologice din Marea Britanie, averizează că ţigările electronice nu au aceleaşi standarde de siguranţă ca şi celelalte produse pe bază de nicotină, cum este cazul gumei de mestecat şi a plasturilor.

„Aceste dispozitive nu au niciun fel de licenţă. Acest lucru înseamnă că nu există  măsuri standarde de siguranţă pentru comercializarea lor. În plus, se ştiu foarte puţine lucruri despre substanţele pe care le conţin. Este recomandat ca, în cazul în care doriţi să renunţaţi la fumat, să alegeţi alte produse pe bază de nicotină şi să evitaţi ţigările electronice”, a afirmat King.

Deşi se aseamănă cu ţigările obişnuite, cele electronice sunt alimentate cu baterii şi fabricate de obicei din oţel inoxidabil. Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a arătat îngrijorarea cu privire la nivelul de siguranţă al acestor produse.

Ce spun producătorii

SkyCig este cel mai mare distribuitor de aceste dispozitive din Scoţia. Un purtător de cuvânt al acesteia, citat de Daily Mail, a estimat că, numai anul trecut, în Marea Britanie, compania a vândut aproape de 24 de milioane de ţigări electronice.

„Suntem de acord cu stabilirea unor reglementări în ceea ce priveşte vânzarea de ţigări electronice. Întroducerea acestor norme ne va ajuta ca vânzările să prospere şi mai mult şi chiar am putea furniza şi alte tipuri de dispozitive pe bază de nicotină. Produsele noastre au fost evaluate de Edinburgh Scientific Services, un laborator care testează ştiintific diferite dispozitive din Regatul Unit. În plus, lucrăm cu producători care au standarde destul de ridicate”, a spus reprezentantul companiei de ţigări electronice.

Lichidul care „încarcă” ţigara conţine o substanţă iritantă

Un astfel de dispozitiv conţine cartuşe de nicotine, un atomizator, o baterie şi un led, care se aprinde atunci când tragi din ţigara artificială. Este un instrument de vaporizare microelectronic, care foloseste un sistem de atomizare avansat. Ţigara electronică produce vapori care imită gustul unei ţigări normale prin atomizarea lichidului din acest dispozitiv.

În funcţie de la ce producător achiziţionaţi o astfel de ţigară, un cartuş poate conţine între 0 şi 16 miligrame de nicotină. În plus, experţii din domeniul sănătăţii avertizează că un cartuş de nicotină mai poate avea şi diferite alte chimicale. Aceştia precizează că dispozitivul electric al falsei ţigarete eliberează în organism nicotină, substanţă care creează dependenţă. Un alt dezavantaj al ţigării electronice este faptul că lichidul care „încarcă” ţigara conţine, pe lângă nicotină, şi glicol, o substanţă iritantă pentru căile respiratorii.  

Ţigara electronică poate favoriza apariţia cancerului

Oamenii de ştiinţă americani sunt de părere că acest dispozitiv este la fel de periculos ca ţigările tradiţionale. Analizele de laborator au arătat prezenţa în lichidul pus în ţigară a nitrozaminei, substanţă care favorizează apariţia cancerului.

Reprezentanţii Administraţiei pentru Medicamente din Statele Unite se arată îngrijoraţi de faptul că ţigările electronice pot creşte dependenţa de nicotină şi îi pot determina pe copii să încerce ţigările normale. Singurul avantaj al dispozitivului electric este că nu poluează şi nu îi afectează şi pe ceilalţi din jur.