Chișinăul devine tot mai poluat!

Victoria Muntean

Chişinăul devine din ce în ce mai poluat. Datele Agenţiei de Mediu arată că în luna ianuarie concentraţia de substanţe periculoase pentru sănătate în aer a depăşit cu mult limitele admise. Astfel, în 21 de zile ale lunii concentraţia de dioxid de azot a fost de două ori mai mare decât norma, iar în 9 zile a fost depăşit de peste trei ori nivelul maxim de fenol.

Specialiştii susţin că 90 la sută din gazele toxice provin de la combustibilul ars de transportul rutier. În lipsa unei legislaţii care să impună standarde de poluare pentru maşini, se pare că situaţia se va agrava şi mai mult în perioada următoare.

„Aceste date le avem înregistrate cam în ultimii mai mult de 10 ani. Pe an ce trece, din cauza măririi numărului de maşini corespunzător avem şi un nivel mai poluat al aerului. La moment putem să zicem chiar şi luna trecută că cel mai poluat sector a fost Botanica şi regiunea Gării Feroviare. Pentru dioxidul de azot avem norma stabilită de 0,04 care este un normativ stabilit la nivel naţional. În luna ianuarie din numărul total de 31 de zile în care a fost monitorizat poluantul dat, în 21 de zile s-a înregistrat cea mai mare depăşire aproximativ de două ori”, spune Marina Lungu, şef Direcţie Laborator, Agenţia de Mediu.

În  Chişinău, probele de aer sunt colectate la şase posturi de trei ori pe zi.

„La ora 7 dimineaţa, la ora 14 şi la 7 seara. Fiecare poluant are recipientul său pentru NO2, dioxizii de azot şi sulf se utilizează sticla. Pentru fenol şi aldihida formică se utilizează altfel de recipiente Richter”, a declarat Natalia Platon, şef laborator pentru calitatea aerului.

În țara noastră nu sunt prevăzute standardele euro pentru poluare.

„Standardele au rămas de pe timpurile Uniunii Sovietice. Nu sunt introduse cerinţe Euro, 1, 2,3. În ţările de lângă noi România, Ucraina, Rusia e Euro 5, dar la noi încă e Euro 0”, a menționat Constantin Beresteanu, directorul executiv al Asociaţiei Importatorilor de Automobile Autorizaţi.

Specialiştii din domeniul auto susţin că fostele guvernări nu au dorit să modifice legislaţia din motive politice. Potrivit specialiştilor, peste 60 de procente din parcul auto din ţara noastră elimină concentraţii de gaze peste limitele admise. În ţara noastră sunt aproximativ un milion de autovehicule.