Medicamente

Donație de medicamente în valoare de peste 1,65 mld de lei

Corina Bezer

Donația companiei farmaceutice presupune 14 000 de cutii de medicament „Normodipine”, care este administrat pentru tratamentul bolilor cardio-vasculare, în special, a hipertensiunii arteriale. Totodată, întreprinderea a mai donat 33 615 de cutii de „Decaris”, medicament antiparazitar.

”Bolile sistemului cardio-vascular sunt cele mai răspândite în Republica Moldova, fiind și cauza principală a mortalității. Acest lot de medicamente va fi distribuit pacienților din zonele rurale, care au acces mai limitat la serviciile de sănătate și necesită protecție financiară. Ministerul Sănătății este gata să susțină orice companie sau organizație, care poate veni cu un asemenea act de donație”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Nicolae Jelamschi.

Lotul de medicamente va fi distribuit la Centrele de Sănătate din mediul rural, în baza numărului de pacienți, care stau la evidență cu aceste probleme de sănătate.

”Pentru noi contează sănătatea fiecărui cetățean al Republicii Moldova. Acesta este și un aspect social-economic foarte important, pentru că doar un popor sănătos poate contribui la dezvoltarea statului. Trebuie să utilizăm la maxim toate posibilitățile de cooperare”, a specificat ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, Mátyás Szilágyi.

Astăzi, în farmacii, prețul preparatului medicamentos destinat pentru tratamentul bolilor cardio-vasculare costă circa 75 de lei și cel pentru parazitoze – 30 de lei.

Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova, bolile sistemului cardio-vascular dețin întâietatea. În anul 2015 numărul total al acestor pacienți a fost de 862 545, dintre care circa 343 546 suferă de hipertensiune arterială.

În anul 2015 morbiditatea prin parazitoze a constituit 15 219 de cazuri. Statisticile mai arată că populația din mediul rural se îmbolnăvește mult mai frecvent de aceste infecții comparativ cu cea din municipiul Chișinău. Astfel, la 100 de examinări efectuate, frecvența parazitozelor în municipiu constituie 0,9%, pe când în celelalte localități ale republicii – 4,5%.