Încă două persoane din Republica Moldova au fost răpuse de COVID-19
Starea de sănătate a persoanelor infectate: 77 – stare gravă, 335 – stare de gravitate medie și ceilalți în stare satisfăcătoare.
La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, la moment, sunt 78 persoane internate cu infecția COVID-19, dintre care 54 sunt copii și 24 maturi. În cadrul Clinicii ”Emilian Coțaga” al Institutului Mamei și Copilului sunt internați 2 copii și 4 mame.
În total, până la ziua de azi, 40 persoane s-au tratat de COVID-19, iar 21 persoane au decedat. Ultimele două decese raportate este vorba de un bărbat de 68 de ani, pacientul fiind transferat din SR Căușeni și internat la Institutul de Medicină Urgentă la data de 03.04.2020 în stare extrem de gravă. În cel de-al doilea caz, la fel, este vorba despre un bărbat în vârstă de 68 de ani, internat la SR Glodeni și la data de 06.04.2020 transferat la IMU în stare extrem de gravă.
De asemenea, numărul lucrătorilor medicali infectați cu COVID-19, pe cale comunitară, habituală sau la locul de muncă, a ajuns la cifra de 257: asistenți medicali – 88, personal medical auxiliar – 76, medici -70, felceri – 19, farmaciști – 3, paramedici – 1.
Cele mai multe cazuri de infectări în rândul lucrătorilor medicali s-au înregistrat în: Soroca – 86, Ștefan Vodă – 46, Glodeni – 15, Spitalul Clinic Republican -14, AMU Chișinău – 13, Spitalul Clinic de Psihiatrie – 8, Spitalul Raional Orhei – 7, CNAMUP – 6, etc.
Menționăm că, astăzi este marcată Ziua Mondială a Sănătății și în acest context ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a venit cu un mesaj adresat lucrătorilor medicali și cetățenilor.
“Ziua Mondială a Sănătății, în acest an, este dedicată asistenților medicali și moașelor. În această zi fiecare persoană își îndreaptă inima, speranța către sistemul medical și lucrătorii medicali, cei care au în spate ani lungi de studii, nopți nedormite, vieți salvate. Astăzi, trebuie să fim mai mult ca niciodată alături de lucrătorii medicali, să-i ajutăm în prevenirea și combaterea infecției COVID-19”, a spus Viorica Dumbrăveanu.
Menționăm că, în total, în cadrul laboratorului ANSP, au fost realizate până la moment, 4598 de teste.