Serviciul 112

Într-o săptămână toate ambulanțele din Moldova trebuie să poarte inscripția 112 în loc de 903

Corina Bezer

Numărul unic de urgențe 112 funcționează și acum însă acesta direcționează persoana care apelează spre serviciul 902 sau 903. Un ordin emis de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din 13 martie spune că toate unitățile sanitare trebuie să afișeze însemnul 112, iar Centrele de sănătate, ale medicilor de familie, spitalele urmează să informeze populația despre un nou număr unic pentru apelurile de urgență, relatează sănătateinfo.md.

Autoritatea responsabilă de îndeplinirea ordinului a declarat că se va încadra în termenele prestabilite.

„La moment, suntem în proces de implementare a măsurilor pentru a asigura aplicarea însemnelor 112 până la 28 martie 2018. În termenul stabilit vor fi aplicate însemnele pe toate unitățile de transport al serviciului sanitar din țară”, a declarat Diana Blanaru, ofițer de presă la Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Toate autocolantele cu inscripții noi ar urma să fie aplicate de responsabilii din fiecare subdiviziune teritorială în parte. Procesul de aplicare a autocolantelor este foarte simplu – se șterg inscripțiile vechi și se aplică cele noi. „Însemnele se aplică foarte repede, nu este o procedură complicată, de aceea vom reuși în termenele stabilite”, a declarat Diana Blanaru.   

Ana Carpovici, ofițerul de presă al Serviciului Național Unic pentru Apelurile de Urgență a declarat că până la data de 28 martie autocolantele cu însemnele 112 urmează să fie aplicate pe aproximativ 900 de unități de transport ce aparțin tuturor serviciilor de urgență din Republica Moldova – salvare, pompieri, poliție, serviciul gaze. Acest lucru urmează să fie îndeplinit până în ziua de 29 martie, când serviciul 112 va fi lansat în etapa de testare, „Din 29 martie vom putea să apelăm la numărul 112. Acesta va funcționa în regim de testare până la sfârșitul lunii iunie, când va fi dat în exploatare întreg sistemul”, a declarat Ana Carpovici. Întrebată cât costă procurarea autocolantelor, Ana Carpovici a spus că este o informație de care nu dispune, fiind surprinsă că această informație este importantă pentru noi. De altfel, în Registrul de Stat al Achizițiilor Publice nu există nicio înregistrare privind o achiziție de autocolante pentru transportul serviciilor de urgențe.

Amintim că Executivul a anunțat recent că serviciul 112 va deveni funcțional din luna martie.